Un nou venit în politică a obținut o victorie categorică în fața președintelui în exercițiu al Ucrainei, arată sondajele efectuate la ieșirea de la urne. Zelenski e văzut de alegători drept o alternativă la sistemul corupt păstorit de Petro Poroșenko

Un actor de comedie, devenit celebru pentru că a interpretat rolul unui om obișnuit ajuns președinte din întâmplare, Volodimir Zelenski a obținut duminică circa 73% din voturi, comparativ cu cele 25% obținute de președintele în exercițiu Petro Poroșenko, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Ucraina.

Zelenski s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupția puternic înrădăcinată în Ucraina, notează Agerpres.

„Am reușit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată”, a spus Zelenski, într-un discurs după anunțarea exit-poll-ului, susținut în cartierul său de campanie, unde a ieșit imediat pentru a le mulțumi susținătorilor săi.

„Cetățeni ai țărilor post-sovietice, uitați-vă la noi! Totul este posibil”, a adăugat el.

Lentoarea luptei anticorupție și impasul în care se află conflictul din estul țării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Zelenski la președinția fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porțile Uniunii Europene.

Dacă Poroșenko este creditat de susținătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata și a evitat falimentul țării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupție, iar conflictul din estul țării pare în impas.