Peste 110 milioane de ruși sunt chemați duminică la urne în cadrul unor alegeri legislative pe care partidul pro-Kremlin de la putere este convins că le va câștiga.

Primele secții de votare au fost deschise sâmbătă la ora 20:00 GMT în Peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus, dar, având în vedere imensitatea țării care se întinde pe unsprezece fusuri orare, majoritatea alegătorilor au început să meargă la vot începând cu ora 5:00 GMT duminică dimineața în partea europeană a Rusiei, îndeosebi la Moscova și Sankt Petersburg, informează AFP, citat de Agerpres.

După încheierea votului, programat[ la ora 18:00 GMT, în Kaliningrad, enclavă rusă în Uniunea Europeană, sunt așteptate primele sondaje la ieșirea de la urne.

În cadrul acestui scrutin s-au înscris peste 6.500 de candidați, proveniți de la 14 partide, care vor concura pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului Federal Rus).

Alegătorii vor trebui, de asemenea, să reînnoiască unele parlamente regionale și să-și aleagă guvernatorii.

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, domină în prezent Duma de Stat și sunt convinși că vor fi victorioși în acest scrutin care l-ar putea propulsa pe președinte către un al patrulea mandat, dacă se decide să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2018. 

Popularitatea lui Vladimir Putin a atins un nivel record de circa 80%, îndeosebi datorită alipirii Crimeii, salutată în mod larg de către ruși.

Acestea sunt primele alegeri de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat sâmbătă că România nu recunoaște legitimitatea alegerilor parlamentare din Crimeea pentru Duma de Stat a Federației Ruse și nici anexarea ilegală a Crimeii și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă.

Nici Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeei și nu vor recunoaște rezultatele acestor alegeri, conform unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, citat de AFP.