Creștin-democrații germani au pierdut teren în două alegeri regionale cruciale înainte de scrutinul general din toamnă. Verzii au câștigat din nou landul Baden-Württemberg.

Scandaluri recente și modul în care Uniunea Creștin-Democrată (CDU) gestionează pandemia de COVID-19 și campania de vaccinare au afectat rezultatul partidului la alegerile din două landuri.

Alegerile de duminică din Baden-Württemberg și Rheinland-Pfalz sunt văzute drept primul test politic major în acest an, când au loc alegerile generale. Rezultatele dau motive de îngrijorare CDU înainte de scrutinul din septembrie.

Paul Ziemiak, secretarul general al partidului, care are de curând un nou lider - Armin Laschet, a recunoscut că rezultatele sunt dezamăgitoare. El a încercat să prezinte rezultatele mai degrabă ca un ”succes” personal al premierilor în funcție din cele două landuri (de la Verzi, respectiv SPD) decât ca un eșec al CDU. "Într-o situație de criză, am văzut că votanții au încredere în liderii aflați la guvernare”, a declarat el, citat de Deutsche Welle.  Totuși, Ziemiak a recunoscut că recentele scandaluri de corupție și îngrijorările legale de modul în care Guvernul de la Berlin gestionează pandemia au afectat CDU, chiar dacă acesta rămâne cel mai mare partid din Germania. 

În Baden-Württemberg, alegerile au fost câștigate de Verzi - 32,6% (cu peste două procente mai mult decât la precedentele alegeri), CDU - 24,1% (în scădere cu aproape 3 procente), SPD - 11% (mai puțin cu 1,7%), FDP - 10,5 (plus 2,2%), AfD - 9,7% (mai puțin cu 5,4%) și Partidul Stânga - 3,6%.

În Rheinland-Pfalz, social-democrații au reușit să se mențină la conducerea landului, cu 35,7% (mai puțin cu jumătate de procent față de precedentul scrutin). CDU s-a clasat pe locul al doilea cu 27,7% (cu 4,1% mai puțin). Verzii, în schimb, au câștigat patru procente, ajungând la 9,3%. Extrema dreaptă AfD a pierdut și aici procente importante - 4,3% și a obținut 8,3%. Liberalii din FDP au înregistrat doar o scădere ușoară și au 5,5%.

De remarcat e că extrema dreaptă nu a punctat în contextul pandemic, dimpotrivă a pierdut procente importante, deși s-a opus măsurilor guvernamentale privind gestionarea situației.

Premierul ecologist Winfried Kretschmann a obținut o victorie așteptată în Baden-Württemberg și are acum două variante: să continue coaliția cu CDU sau să încerce o alianță cu SPD și cu FDP, notează Deutsche Welle.

În Rheinland-Pfalz, social-democrații ar putea forma o coaliție guvernamentală cu Verzii și cu FPD. 

Rezultatul alegerilor arată că CDU va avea un parcurs dificil în era post-Merkel. Prima sa succesoare la șefia partidului Annegret Kramp-Karrenbauer a fost înlocuită deja la începutul acestui an de Armin Laschet, o opțiune care a nemulțumit pe mulți creștin-democrați. 

Social-democratul Olaf Scholz, ministru de finanțe în Cabinetul condus de Merkel, a sugerat că s-ar putea renunța la coaliția de centru CDU/SPD după alegerile din septembrie. ”E o zi bună, deoarece arată că e posibilă crearea în Germania a unui guvern fără CDU”, a declarat Scholz pentru dpa. 

Interesul pentru scrutinul federal e enorm. După 16 ani, Angela Merkel nu va mai fi cancelar, astfel că toate partidele speră să obțină rezultate bune pentru a determina componența viitoarei coaliții guvernamentale.

Până în septembrie mai sunt patru alegerile regionale, iar CDU se confruntă cu un scandal privind vânzarea măștilor, care a dus deja la demisia a trei parlamentari, și ritmul scăzut al vaccinării: 7,5%, mult în în urma altor țări dezvoltate.

În funcție de următoarele alegeri, proaspătul lider al partidului, Armin Laschet, ar putea să piardă cursa pentru nominalizarea la funcția de cancelar în fața liderului aliaților CDU din Bavaria: Markus Söder.