Primele rezultate ale scrutinului prezidențial din Statele Unite au fost anunțate în cele două sate Dixville Notch și Millsfield din New Hampshire, care au dat startul simbolic al alegerilor din SUA în noaptea de luni spre marți.

UPDATE

4/11

21:00 Biden a obținut cele mai multe voturi la un scrutin prezidențial -  69,9 milioane, depășindu-l cu 300.000 pe Barack Obama, în 2008. 

20:30 Trump va cere o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, anunță managerul său de campanie Bill Stepien. Diferența e foarte mică în favoarea lui Biden.

18:00 În Nevada, se vor renumăra voturile, Joe Biden având doar 8.000 de voturi în fața lui Donald Trump.

17:45 Donald Trump reiterează acuzațiile de fraudă, denunțând pe Twitter, apariția unor ”buletine de vot surpriză”. El nu a adus nicio dovadă.

17:00 Alegătorii din Colorado au respins interzicerea avorturilor, după 22 de săptămâni de sarcină.

16:48 Republicana Marjorie Taylor Greene (statul Georgia) devine prima adeptă a mișcării conspiraționiste QAnon care câștigă un mandat în Congres.

16:20 Biden l-ar fi depășit pe Trump în Michigan, la circa 94% din voturile numărate, potrivit presei americane. Fostul vicepreședinte are 49,33%, în timp ce președintele în exercițiu are 49,13%, ceea ce înseamnă o diferență de 10.000 de voturi. Michigan are 16 electori. 

15:55 Joe Biden este favoritul caselor de pariuri. Britanicii de la Smarkets îi acordă 56%, după anunțarea unor rezultate parțiale în Wisconsin.

15:30 Candidatul democrat conduce în Wisconsin.

14:50 Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Maner, a refuzat să comenteze pe marginea numărării voturilor în SUA, așteptând rezultatele finale.  

14:00 Sunt așteptate rezultatele din Alaska, Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin. 

13:30 Arizona, New Jersey și Dakota de Sud au votat pentru legalizarea marijuanei în scop recreațional. 

12:20 Premierul sloven Janez Jansa este primul șef de guvern din Uniunea Europeană care l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria clamată de acesta la alegerile din SUA.

9:45 Trump și-a proclamat victoria, deși mai sunt milioane de voturi de numărat, inclusiv cele prin corespondență.

9:20 Trump declară că rezultatele obținute de el sunt ”formidabile” și e convins că va câștiga alegerile: ”Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare”.

Președintele în exercițiu acuză faptul că se încearcă fraudarea alegerilor și susține că va merge la Curtea Supremă.

9:00 "Suntem pe cai mari, dar ei încearcă să fure alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta. Nu se mai poate vota după ce Secțiile s-au închis!", a scris Donald Trump pe Twitter.

8:30 ”Fiți încrezători, vom câștiga", a declarat Joe Biden, în fața susținătorilor săi reuniți în Wilmington, statul Delaware.

Fostul vicepreședinte american a susținut că e ”pe drumul cel bun pentru a câștiga alegerile".

Biden e încrezător în legătură cu Arizona, dar și cu Wisconsin, Michigan și Pennsylvania.

7:20 Trump conduce detașat în Georgia.

7:12 Trump câștigă Idaho, Biden - Hawaii, potrivit proiecțiilor CNN.

7:07 FoxNews îl dă câștigător pe Donald Trump în Texas (38 de electori).

7:03 Trump obține o victorie importantă în Ohio, stat câștigat și în 2016. Potrivit proiecțiilor CNN, Biden are acum 205 de electori, Trump - 132. Potrivit FoxNews, Biden are 223, Trump - 204.

Câștigătorul trebuie să obțină 270 de electori.

7:00 S-a încheiat votul și în Hawaii. 

6:59 Trump conduce în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

6:52 Biden conduce în Arizona și Virginia, dar mai sunt multe voturi de numărat. În 2016, Trump a câștigat la limită în Arizona.

6:48 Arizona, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin sunt cruciale pentru stabilirea rezultatului final. 

6:30 Proiecție CNN: Trump 114 de electori, Biden 192 de electori.

Fox News: Trump 148 (48,6%), Biden 223 (49,8%)

6:00 Donald Trump a câștigat Florida, unul dintre statele importante pentru obținerea mandatului. Actualul președinte e dat câștigător și în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord, Dakota de Sud, Utah, Kansas.

Joe Biden e dat câștigător în Massachusetts, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire.

22:30 Joe Biden conduce în sondaje, dar cursa e strânsă în câteva state-cheie, care pot decide soarta alegerilor. 

21:30 Kamala Harris, candidata democraților pentru postul de vicepreședinte, se așteaptă ca americanii să apere democrația, indiferent cu cine votează.

21:00 Rezultatele în Carolina de Nord vor fi furnizate cu o întârziere de cel puțin 45 de minute, după ce comisia electorală din acest stat a decis să prelungească votul în patru secții, în urma unor probleme tehnice. 

20:22 Eric Holder, procuror general în timpul Administrației Obama, și Michael Mukasey, procuror general în timpul Administrației George W Bush, semnează un editorial în Washington Post, în care avertizează în legătură cu un posibil refuz al acceptării rezultatului alegerilor.

20:00 FBI investighează o serie de misterioase apeluri telefonice prin care un robot îi îndeamnă pe oameni să stea acasă în ziua alegerilor. 

19:40 Melania Trump a votat la o secție de votare din Palm Beach, Florida. Președintele Donald Trump a votat anticipat, în urmă cu o săptămână, în West Palm Beach.

Iohannis: Mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii

Președintele Klaus Iohannis a evocat în conferința de presă de marți seara relația solidă dintre SUA și România:

”Ne mai despart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru președintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referință în plan geopolitic. Din perspectiva României, relația cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe, dar și de securitate. Totodată, Administrația Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România pe toate palierele”.

Iohannis s-a referit la progresele ”notabile” și evoluțiile concrete pe multiple dimensiuni ale Parteneriatului comun, înregistrate ”cu precădere” în ultimii ani: 

”Cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Washington, în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse și îmbogățite cu noi domenii, precum securitatea rețelelor 5G și domeniul nuclear civil”.

”În privința cooperării politico-militare și de securitate, a crescut semnificativ nivelul de conștientizare a importanței strategice a Mării Negre atât în Statele Unite, cât și la nivelul NATO, și am dezvoltat o viziune comună România-SUA cu privire la acest spațiu. Au fost puse astfel bazele pentru creșterea în continuare a prezenței militare americane în România, ca o garanție de securitate în fața provocărilor complexe din regiune. La capitolul cooperare economică și în domeniul energiei, au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește cooperarea în domeniul nuclear civil. După cum știți, a fost parafat chiar luna trecută un Acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la Centrala de la Cernavodă”, a spus șeful statului.

În ceea ce privește primirea României în programul Visa Waiver, partea americană a dat asigurări că acordă ”o atenție deosebită obținerii de progrese concrete în acest domeniu”.

”Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre soliditatea relației România – Statele Unite ale Americii, iar eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a mai spus Iohannis.

+++

Candidatul democrat Joe Biden a câștigat toate cele cinci voturi în cătunul Dixville Notch, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Actualul președinte american Donald Trump a obținut majoritatea celor 16 voturi în Millsfield, în timp ce cinci persoane au votat pentru Biden.

Secțiile de votare s-au deschis la miezul nopții (05:00 GMT) în cele două sate aflate lângă granița cu Canada, care au continuat tradiția începută în 1960 în pofida pandemiei de COVID-19 din acest an.