Vladimir Putin l-a felicitat pe Trump pentru victorie, evocând o cooperare pentru scoaterea relațiilor ruso-americane din criză. Martin Schulz a estimat că va fi mult mai greu de cooperat cu administrația Trump decât cu administrațiile anterioare.

UPDATE

"Îi dorim numai bine noului președinte și să aibă o guvernare cu adevărat fructuoasă", a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, conform Reuters.

"Ne angajăm să ne rugăm ca Dumnezeu să-l ilumineze și să-l sprijine în slujba țării sale, desigur, dar, de asemenea, să fie în slujba bunăstării și păcii în lume. Cred că astăzi toată lumea trebuie să lucreze pentru a schimba situația globală, care este una de sfâșiere profundă și conflict serios", a mai spus Parolin.

+++

Președintele chinez, Xi Jinping, s-a declarat ”nerăbdător” să colaboreze cu Donald Trump, ”fără confruntare” și cu ”respect reciproc”.

”'Acord o mare importanță relațiilor chino-americane și sunt nerăbdător să colaborez cu domnia voastră, fără conflict și fără confruntare, în virtutea principiilor de respect reciproc și de cooperare reciproc benefică”, a indicat președintele Xi, conform televiziunii de stat CCTV, citată de Agerpres. Șeful statului chinez s-a referit la ”gestionarea divergențelor (între cele două state) într-o manieră constructivă”.

+++

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, se așteaptă la vremuri ''mai dificile'' pe plan internațional odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.

”Nimic nu va mai fi simplu, multe lucruri vor deveni mai dificile (...) ''Cred că trebuie să ne așteptăm ca politica externă americană să devină într-un timp apropiat mai puțin previzibilă'', a declarat Steinmeier. Șeful diplomației germane crede că SUA vor lua mai des decizii' privind chestiunile internaționale, fără să se consulte cu partenerii lor europeni.

+++

Dialogul dintre Moscova și Washington trebuie să servească intereselor ambelor țări, i-a transmis într-o telegramă liderul de la Kremlin președintele american ales.

Putin și-a exprimat speranța "într-o conlucrare pentru scoaterea relațiilor ruso-americane din criză, precum și în ceea ce privește problemele presante ale agendei internaționale și căutarea unor răspunsuri eficiente la provocările din domeniul securității mondiale", a anunțat Kremlinul, citat de presa rusă.

Președintele rus a vorbit despre un "dialog constructiv între Washington și Moscova, bazat pe principiile egalității, respectului reciproc și luării în considerare a poziției fiecărei părți”. 

Relațiile dintre Rusia și SUA trec prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului Rece, urmare a anexării ilegale de către Moscova a Crimeei, a divergențelor legate de implementarea scutului american antirachetă în Europa și a implicării in conflictul sirian.

Felicitări a primit Trump și de la liderul extremei-drepte franceze.

Marine Le Pen a adresat, miercuri dimineață, pe Twitter "felicitări noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și poporului american liber".

Juncker și Tusk îl invită pe Trump la un summit UE-SUA 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat miercuri pe Donald Trump, ales președinte al SUA, la un summit UE-SUA în Europa, cât mai curând posibil, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Într-o scrisoare de felicitare către Trump pentru victoria în alegerile de marți, Juncker și Tusk îl ”invită să se deplaseze în Europa pentru un summit UE-SUA de îndată ce îi va fi convenabil”.

În mesajul lor, cei doi lideri europeni subliniază că ”este mai importantă ca oricând întărirea relațiilor transatlantice”.

Uniunea Europeană "va continua să lucreze împreună" cu SUA, legăturile dintre cele două entități fiind ”mai profunde decât orice schimbare politică", a scris, pe Twitter, șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

"Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber (...) Trebuie să-l respectăm pe viitorul președinte al Statelor Unite (...) Sper că vom găsi o deschidere de a coopera", a spus, la Europe 1, președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Veste minunată pentru democrație

Premierul ungar, Viktor Orban, a scris, pe Facebook, că victoria lui Trump este ”o veste minunată, care demostrează că ”democrația este încă în viață”.

Socialistul Igor Dodon, favorit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, a salutat aegerea unui ”președinte puternic, conservator și adept al valorilor creștine”, conform Agora.md.

”Victoria lui Trump este o victorie a cetățenilor americani asupra dezmățului liberal, care a erodat temelia societății și în Statele Unite (...) Trebuie să promove o politică mai puțin agresivă în lume, o politică de apropiere față de est și în mod aparte de Federația Rusă”, a precizat Dodon.

Apreciind modul în care a luptat Donald Trump în campanie, premierul britanic, Theresa May, a declarat că  abia așteaptă să lucreze împreună cu președintele american ales. 

Turcii, tot cu Fethullah Gulen

Autoritățile de la Ankara nu au uitat nici măcar în acest moment de obsesia lor pentru Fethullah Gulen. 

Premierul turc, Binali Yildirim, i-a transmis felicitări pentru victorie republicanului Donald Trump, subliniind că o ”nouă pagină” în relațiile bilaterale turco-americane ar putea fi deschisă, după ce Washingtonul îl va extrăda pe clericul islamist Fethullah Gulen, acuzat că s-a aflat în spatele puciului eșuat din Turcia, pe 15 iulie.