Francezii l-au ales duminică pe candidatul de centru Emmanuel Macron în funcția de președinte al țării.Dar candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen a obținut un scor important,care dă speranțe Frontului Național la alegerile parlamentare din iunie.

Candidatul independent de centru Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, a comunicat Ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Marine Le Pen a obținut 33,94%.

+++

Franța își va alege la finalul acestei săptămâni următorul președintele, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron și candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. Indiferent de rezultat, un lucru este sigur - toată lumea îl așteaptă pentru că va avea un impact major asupra Europei și a Uniunii Europene.

+++

Macron, preferat în sondaje

Potrivit unui sondaj realizat după singura dezbatere televizată dintre cei doi candidați, Emmanuel Macron, candidatul organizației civice social-liberală En Marche! (În Mișcare! - n.r), ar urma să câștige scrutinul prezidențial din Franța cu 61%, lăsându-i lui Marine Le Pen, candidatul formațiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Național, mai puțin de 40 de procente.

Rezultatele sondajului trebuie să îi bucure pe europenii speriați de campania anti-UE dusă de Marine Le Pen, care a promis să retragă Franța din comandamentul NATO, din Zona euro și, dacă va fi cazul, chiar din Uniunea Europeană, pentru că rivalul său, favorit în sondaje, se află tocmai la capătul opus: agenda sa este una proeuropeană, bazată pe o abordare economică neoliberală și pe o atitudine moderată în chestiuni sociale, cum ar fi migrația, pe care o susține.

Totuși, nici Emmanuel Macron nu pare să aibă o încredere oarbă în Uniunea European, el afirmând la începutul săptămânii că așteaptă o reformă a blocului comunitar și că fi o „trădare”, dacă UE va continua așa cum este.

„Un eșec al reformei ar putea grăbi un Frexit”, spune Macron.

Cele mai recente evenimente-cheie din ultima săptămână

Duminică

  • Emmanuel Macron are 62,47% din voturi, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 37,53%, a anunțat Ministerul francez de Interne după numărarea a 77% dintre sufragii, relatează CNN, citat de News.ro.

 

Discursul lui Macron: Voi apăra Franța, interesele sale vitale, imaginea sa, mesajul său. Voi apăra Europa

 

 

  • Emmanuel Macron a obținut 61,7% din voturi la alegerile prezidențiale din Franța, în timp ce contracandidata sa, Marine le Pen, a obținut 38,3%, a anunțat ministrul francez de Interne, Matthias Fekl, după numărarea a 50% dintre voturi, transmite presa internațională.
  • Un sondaj IPSOS arată că Emmanuel Macron a obținut 65,5% din voturi, în timp ce Marine Le Pen a obținut 34,5%, în timp ce Institutul Elabe spune că Macron a obținut 65,9%, iar Le Pen 34,1%.
  • Marine Le Pen a admis înfrângerea la scurt timp după anunțarea rezultatelor. Ea a a afirmat că a avut o discuție cu Macron în care l-a felicitat și i-a urat noroc în a face față provocărilor cu care se confruntă Franța:


  • Emmanuel Macron a câștigat alegerile cu 65,1%, potrivit exit-poll-ului. Toate secțiile de vot s-au închis. Marine Le Pen a obținut doar 34,9% din voturile francezilor.
  • Majoritatea secțiilor de vot din Franța s-au închis la ora locală 19:00 (20:00 ora României), iar numărătoarea voturilor a început. Secțiile de votare din marile orașe, precum Paris sau Lyon, mai rămân deschise până la ora locală 20:00 (21:00  ora României). Tot atunci vor fi anunțate și primele exit-polluri.
  • Centristul Emmanuel Macron ar avea un avans considerabil în fața liderei extremei drepte, Marine Le Pen, relatează postul belgian RTBF, citat de Agerpres.
    RTBF spune că Emmanuel Macron ar fi obținut între 62% și 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16:00 (17:00 ora României). RTBF nu a oferit detalii despre sondajele la care face referire pentru că publicarea unor astfel de sondaje în ziua alegerilor înaintea închiderii secțiilor de votare este interzisă în Franța.

  • Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța este, până la ora locală 17:00 (18:00 ora României), de 65,3%. În continuare procentul este sub cel înregistrat la aceeași oră în turul doi de scrutin din anul 2012, de 71,96%, a anunțat Ministerul de Interne francez, citat de Reuters.

  • Un purtător de cuvânt al Poliției franceze a anunțat că a fost decisă evacuarea totală a sălii de presă și parțială a esplanadei din fața Muzeului Luvru și a fost creat un perimetru de securitate, dar că este vorba doar despre o verificare, fiind o măsură de precauție. Surse din rândul echipei de campanie a lui Macron au declarat că evacuarea a fost decisă după ce câinii polițiști dresați pentru detectarea explozibililor au reacționat în mod suspect în timpul controlului de rutină din respectiva zonă. Agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres, scrie că perimetrul de securitate stabilit de forțele de ordine a fost extins până la malurile Senei. Candidatul centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, va sosi în cursul serii la anunțarea rezultatului turului doi al alegerilor, împreună cu echipa sa de campanie și cu simpatizanții săi în această locație.
  • Rata de participare la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța este, la ora locală 12:00 (13:00 ora României), de 28,23%, transmite Reuters care citează Ministerul de Interne francez. La primul tur de scrutin, din 23 aprilie, rata de participare era, la prânz, de 28,54%. Rata de participare la aceste alegeri este mai mică și decât cea de la precedentele alegeri prezidențiale, din 2012, prezența la vot la aceeși ora fiind de 30,66%
  • Emmanuel Macron a votat în jurul orei locale 11:00 (12:00 ora României) la o secție de vot din Touquet (Pas-de-Calais, nordul țării). Acesta a fost însoțit de soția sa. Și Marine Le Pen a votat aproximativ în același timp la Henin-Beaumont (Pas-de-Calais, nordul țării). Ambii candidați se vor îndrepta în cursul după-amiezii spre Paris, unde vor aștepta rezultatele votului.
  • Înaintea lor a votat și președintele francez Francois Hollande, la Tulle, în Correze, în jurul orei locale 10:00 (11:00 ora României).
  • Secțiile de votare au fost deschise în Franța la ora locală 8:00 (9:00 ora României). Aproximativ 47,5 milioane de francezi sunt așteptați să voteze în condiții de securitate ridicată. Secțiile de votare sunt deschise între orele 8:00 și 19:00.
  • Ambii candidați vor vota în nordul Franței. Emmanuel Macron va vota în stațiunea balneară Touquet, iar Marine Le Pen în fieful său, Henin-Beaumont.

 

  • Peste 50.000 de polițiști, jandarmi și militari sunt mobilizați pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 doar la Paris.

Unde pot vota cetățenii francezi în România?

  • Cetățenii francezi din România pot vota, duminică, pentru alegerile prezidențiale din Franța, în București, la sediul Ambasadei Franței, și la Cluj-Napoca și Iași, la sediile institutelor franceze. De asemenea, este deschisă o secție de votare și la Chișinău. Secțiile de votare sunt deschise între orele 8:00 și 19:00.

Sâmbătă

  • Președintele francez François Hollande a dat asigurări că atacul informatic asupra echipei de campanie a lui Macron nu va rămâne fără răspuns: „Știam că existau aceste riscuri în timpul campaniei prezidențiale, pentru că s-a întâmplat și în alte părți. Nimic nu va rămâne fără răspuns. Trebuie lăsat să se desfășoare anchetele”, a declarat Hollande pentru AFP.
  • Într-un comunicat difuzat în primele ore ale zilei de sâmbătă, Comisia națională pentru controlul campaniei prezidențiale din Franța a recomandat mass-media „să nu prezinte conținutul"”acestor documente provenite dintr-un „atac cibernetic”, reamintind că „difuzarea de informații false este susceptibilă să cadă sub incidența legii”, potrivit Agerpres. „Difuzarea sau redifuzarea unor astfel de date, obținute fraudulos și care ar fi putut fi, după toate aparențele, amestecate cu informații false, este susceptibilă să intre sub incidența penală și să implice responsabilitatea autorilor”, a avertizat Comisia.
  • Între timp, alegătorii din teritoriile aflate sub suveranitate franceză din afara Hexagonului au început să voteze pentru a desemna al optulea președinte al Republicii a V-a, relatează AFP, citat de News.ro. Primele secții de votare s-au deschis sâmbătă, la 12:00 ora Parisului (13 :00 ora României), în Saint-Pierre-et-Miquelon. O oră mai târziu s-au deschis secțiile din Guyana franceză, urmate de cele din Antile, Polinezia franceză și Noua Caledonie.
  • Au apărut și primele probleme privind votul electoral. Partidul Frontul Național al lui Marine Le Pen s-a plâns autorităților electorale că alegătorii din mai multe regiuni au primit copii rupte de buletine electorale cu numele acesteia, în pachetul de informare de dinainte de alegeri: „Mai mulți cetățeni au primit informații electorale și două buletine de vot ale candidaților pentru alegerile prezidențiale. Cel al candidatei noastre a fost rupt în mod sistematic, în timp ce cel al rivalului nostru, domnul Macron, a fost intact”, a afirmat directorul de campanie al lui Le Pen, David Rachline, într-un comunicat, relatează Reuters, citat de News.ro.
  • Russia Today (RT) și agenția de presă Sputnik, două mass-media ruse pro-Kremlin, au anunțat că intenționează să-l dea în judecată pe Emmanuel Macron, pentru acuzații de informații mincinoase, potrivit redactorului-șef al acestor două organe de presă, Margarita Simonian, informează AFP, citat de Agerpres.
    Reacția presei de la Kremlin vine după ce, în februarie, Emmanuel Macron a denunțat atacuri repetate asupra site-ului său de campanie venite dinspre Ucraina, precum și propagarea unor zvonuri sau afirmații defăimătoare la adresa anturajului său de către site-urile publice rusești ale Sputnik și RT în franceză, dar și după ce echipa lui Macron a declarat că informația falsă potrivit lansată de Marine Le Pen din timpul dezbaterii televizate de miercuri seara cum că el deține un cont offshore în Bahamas a fost difuzată masiv de media apropiate de Sputnik și RT și de alte site-uri favorabile președintelui rus Vladimir Putin.
    Kremlinul a dezmințit categoric orice acuzații venite din Franța, afirmând că nu a avut „niciodată intenția de a se amesteca în treburile interne ale vreunei țări”. Sputnik News a dezmințit vineri seara orice acuzații, subliniind într-un comunicat că nu a publicat nimic asupra acestui zvon în timpul dezbaterii de miercuri seara și doar a publicat a doua zi un articol cu privire la plângerea depusă de Macron. „Menționarea Sputnik și RT de cartierul general al lui Macron în contexul anchetei nu este deloc justificat. Este un exemplu notoriu de generare a unui fals care are drept obiectiv înșelarea încrederii cititorilor. Sputnik are intenția să-și consulte avocații referitor la acuzațiile mincinoase permanente venite din partea cartierului general al partidului (lui Macron) En Marche!”, scrie pe site-ul agenției, potrivit Agerpres care citează AFP.

Vineri

  • Emmanuel Macron a refuzat, în cadrul unui interviu acordat vineri, să spună numele viitorului său prim-ministru. Candidatul centrist la alegerile prezidențiale a confirmat doar că a decis deja cine îi va fi premier dacă el va fi ales președinte, dar această alegere este făcută „in petto” („în inimă” - n.r ), în secret, pentru că nici măcar cel vizat nu a aflat încă. Marine Le Pen nu este la fel de secretoasă ca Emmanuel Macron. Candidata extremei drepte franceze a anunțat de sâmbăta trecută că dacă va câștiga al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 7 mai îl va alege premier pe liderul partidului suveranist (de dreapta), Nicolas Dupont-Aignan.

  • Seara a avut loc un atac la o filială a partidului En Marche! din Lyon. Aproximativ 15 militanți de extremă-dreapta au intrat în clădire, au aruncat cu fumigene, au aruncat fluturași și bani falși cu imaginea lui Emmanuel Macron și au spart vitrina filialei la plecare. Nimeni nu a fost rănit.
  • Noaptea, campania lui Emmanuel Macron a fost lovită de o „piratare masivă” a unor documente. Un total 9 Gb de documente interne ale campaniei lui Emmanuel Macron au fost lansate pe Twitter de către un internaut sub numele de EMLEAKS. Imediat după difuzarea lor pe net, aceste documente piratate au fost retransmise de extremă dreapta.
  • „#MacronLeaks vor arăta lucruri pe care jurnalismul de investigație le-a trecut deliberat sub tăcere? Îngrozitor, acest naufragiu democratic”, a scris Florian Philippot, vicepreședinte al Frontului Național.
  • #MacronLeaks cuprinde zeci de mii de e-mailuri, fotografii și documente atașate, datând cel mai târziu de la 24 aprilie, potrivit WikiLeaks, care a share-uit scurgerea, dar a dat asigurări că nu se află la originea acestei operațiuni de piratare.
  • „Fișierele care circulă au fost obținute în urmă cu câteva săptămâni prin piratarea e-mailurilor personale și profesionale ale mai multor responsabili ai mișcării” , a reacționat En Marche! într-un comunicat, adăugând că aceste documente sunt toate legale, condamnând această „acțiune de piratare masivă și coordonată”.

Joi

  • La scurt timp după încheierea dezbaterii, Emmanuel Macron reacționat la acuzațiile lui Marine Le Pen și a acuzat-o că răspândește „fake news”, referitor la faptul că ar deține un cont offshore în Bahrain. Parchetul din Paris a deschis o anchetă în urma plângerii depuse de candidatul En Marche! pentru „fals” și propagare de știri false.

Miercuri

  • Cei doi candidați s-au confruntat în singura dezbatere televizată înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În urma dezbaterii, Emmanuel Macron a rămas favorit în sondaje, cu o distanță de aproximativ 20 de procente în fața rivalei sale Marine Le Pen. Dezbaterea a fost un șir lung de replici acuzatoare.
  • Le Pen l-a acuzat pe Macron, printre altele, că este „copilul drag al sistemului și elitelor”, că „strategia sa este să spună multe minciuni și să nu propună nimic”, că este «candidatul pe burtă» în permanență” și că are o complezență față de fundamentalismul isalmist”.
  • „Oricum Franța va fi condusă de o femeie, de mine sau doamna Merkel”/, a spus Le Pen adăugând că „Realitatea este că v-ați dus sa o vedeți pe doamna Merkel și că ați fost să-i cereți binecuvantarea, pentru că nu intentionați sa faceți ceva fara acordul ei” și denuntându-i „supunerea față de Uniunea Europeana”.
  • În plus, candidata Frontului Național a sugerat că rivalul ei de la En Marche! ar deține un cont offshore în Bahrain.
  • La rândul lui, Macron a condamnat refuzul lui Le Pen de a se prezenta în fața justiției pentru acuzațiile de angajări fictive și i-a spus că proiectul său „vizeaza să traiasca din frică. Este ceea ce a hrănit tatăl dumneavoastra timp de decenii (...). Dumneavoastra sunteti coproductia sistemului pe care-l denuntați. Trăiți in el. Sunteți un parazit”. Macron a asigurat că lupta împotriva amenințării teroriste va fi „prioritatea” sa dacă va fi ales.