Ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra, a primit asigurări de la Frederica Mogherini că nici o țară membră a Uniunii Europene nu își va muta ambasada la Ierusalim, potrivit presei palestiniene, citate de Agerpres.

Ambasadorul palestinian la Bruxelles, Abdul Rahim Farra spune că a primit asigurări de la Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, că nu se va face vreo mutare din partea unei țări UE.

Mogherini a confirmat această poziție în prezența ministrului palestinian de externe, Riyad Malki, în timpul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles cu reprezentanți ai Organizației de Cooperare Islamică, a adugat ambasadorul palentinian la Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Declarația vine în urma undei de șoc diplomatic provocate de adoptarea, de către Guvernul de la București, a unui memorandum secret, care deschide discuțiile cu privire la mutarea ambasadei României în Ierusalim, de la Tel Aviv.

România este singura țară din Uniunea Europeană care a deschis, prin demersuri guvernamentale concrete, acest subiect. Pe lângă actul realizat în secret de Guvern, primul-ministru Viorica Dăncilă și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au efectuat o vizită oficială în Israel, aceștia fiind primiți de președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, și de șeful executivului, Beniamin Netanyahu.

La scurt timp după anunțul public cu privire la demersurile făcute de guvernul român, Comisia Europeană a transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt:

 

"În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv" - a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene."

„Poziția Uniunii Europene este binecunoscută și clară. În timp ce în presă au apărut informații care indică o astfel de mutare, notăm in același timp declarația președintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziția României rămâne neschimbată.

Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluția celor două state [Israel, Palestina, în chestiunea Ierusalimului - n.r.], soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state." - declarația instituției purtătorului de cuvând al Comisiei Europene, 20 aprilie 2018.