Atentatele de joi de la Jakarta vor readuce în atenția lumii vechea problemă a Indoneziei: extremismul religios. Cu ochii pe operațiunile ISIS din Orientul Mijlociu, lumea uită că cei mai mulți musulmani trăiesc în Asia.

După atentatul sângeros din 2002, când peste 200 de oameni au fost uciși într-un club de noapte de pe insula turistă Bali, Indonezia a încercat ani de zile să-și șteargă imaginea de hub al teroriștilor islamiști, relatează The Wall Street Journal.

Poliția din Jakarta susține că autorii, de origine indoneziană, au legături cu organizația teroristă Statul Islamic. Mai exact, e vorba de insurgenți din Solo, oraș din insula Java, care sunt în contact cu teroriști din Siria. "Am detectat contacte între un grup sirian și grupul din Solo”, a declarat șeful-adjunct al poliției, Budi Gunawan.

Precedentele atacuri din Indonezia, printre care atentatul din 2002 – când au fost uciși în special turiști occidentali – cel din 2009 de la un hotel de lux din Jakarta și cel din 2004 asupra ambasadei australiene – au fost opera Jemaah Islamiyah, un grup terorist din Asia de Sud-Est, având legături cu al-Qaeda.


Mulți dintre membrii grupului au studiat la școlile religioase din Java și s-au antrenat în Afganistan. Forțele antiteroriste au încercat să distrugă rețeaua, ucigând numeroși militanți, inclusiv pe liderul grupării, în urma unui schimb de focuri la o fermă indoneziană, în 2009. 

De asemenea, autoritățile l-au întemnițat pe Abu Bakar Bashir, un cleric indonezian considerat liderul spiritual al Jemaah Islamiyah.

Dar mișcarea, deși a suferit pierderi mari, a continuat să trăiască, consideră Institute for Policy Analysis of Conflict, un ONG local. Într-un raport recent, Institute for Policy Analysis of Conflict notează faptul că mulți militanți activi în prezent au legături cu aceeași rețea de școli religioase care a furnizat membri pentru Jemaah Islamiyah.

Ce s-a schimbat este locul de antrenament. În loc să se ducă în Afganistan, militanții de azi se duc în Irak și Siria să lupte pentru ISIS.

 

"Grupurile pro-ISIS au apărut din rețelele radicale care nu au dispărut niciodată. S-au transformat, s-au repliat, s-au regrupat, dar nu sunt noi”,

se arată în raportul citat.

Pentru președintele Joko Widodo, care deja se luptă cu o economie muribundă, reapariția spectrului terorismului va complica tentativele sale de a prezenta Indonezia drept o națiune în curs de modernizare, deschisă investițiilor străine.

În prezent, Indonezia, țară cu 250 de milioane de locuitori, majoritar musulmană, își reformează legile privind investițiile străine pentru a atrage mai multe companii.

Nu trebuie uitat că primul stat islamic din secolul XX nu a fost stabilit în lumea arabă, ci în sudul Asiei, în Pakistan. Însăși denumirea statului, Republica islamică Pakistan, e un semn al discriminării non-musulmanilor. Au urmat Mauritania în vestul Africii, Iran și apoi vecinul Pakistanului, Afganistan, reamintește Financial Times, într-un comentariu referitor la atentatele de la Jakarta.

În timp ce lumea se agită și este neliniștită de violențele provocate de extremiștii islamiști în Orientul Mijlociu, există tendința de a uita de amenințarea și de bigotismul religios din Asia, unde, până la urmă, trăiesc cei mai mulți musulmani din lume.

Obiectivul ISIS în 2016

Ce e îngrijorător e faptul că în ultimii ani au avut loc atentate și atacuri în țări și regiuni din Asia (Bali, Filipine, Sumatra), care susțin că practică un Islam "mai blând” decât cel din Golf. 

În plus, pentru 2016 ISIS și-a propus înființarea unor "filiale" în Filipine și Indonezia. 

Elson Lingga, preot în provincia Aceh, nordul Indoneziei, unde a fost introdusă legea islamică, atrage atenția că populația creștină se simte din ce în ce mai amenințată. Ei sunt îngrijorați în special de atacurile asupra minorităților religioase, dar și faptul că guvernul sprijină demolarea unor biserici, temple sau alte lăcașuri de rugăciune.

Andreas Harsono, de la Human Rights Watch, este de părere că Indonezia va deveni un stat eșuat, dacă astfel de incidente și aplicarea principiilor Sharia nu încetează, notează BBC Online.