Kramp-Karrenbauer, urmașa Angelei Merkel la conducerea CDU, și-a anunțat luni demisia din această funcție. Această retragere înseamnă că ea nu va mai candida pentru postul de cancelar la următoarele alegeri legislative.

UPDATE

Într-o conferință de presă, Annegret Kramp-Karrenbauer a confirmat că nu va candida pentru postul de cancelar la alegerile federale de anul viitor și a anunțat că mai rămâne la conducerea partidului doar până la stabilirea unui candidat.

Ea va rămâne, totodată, ministru al apărării, așa cum a rugat-o Angela Merkel. 

***

Un purtător de cuvânt al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a precizat că anunțul a fost făcut de Annegret Kramp-Karrenbauer în cadrul reuniunii comitetului executiv al partidului, relatează Welt Online. 

Kramp-Karrenbauer a declarat că există "o relație inexplicabilă între facțiuni din CDU cu AfD (dreapta radicală/extremistă) și Partidul Stânga".

Demisia vine în urma scandalului provocat în Turingia de voturile date de CDU și de Alternativa pentru Germania (AfD) candidatului liberal la conducerea landului. Decizia a stârnit consternare în Germania, FDP și CDU fiind acuzate că au ajuns în pat cu ”fasciștii”.

Annegret Kramp-Karrenbauer le-a cerut liderilor CDU din Turingia să accepte alegeri regionale anticipate pentru a ieși din această situație tensionată, dar aceștia au refuzat, fiind nevoie de intervenția Angelei Merkel.

Cum candidatura la funcția de cancelar e strâns legată de cea de președinte al CDU, Karrenbauer nu va putea candida pentru a-i urma Angelei Merkel la conducerea Guvernului de la Berlin.

Kramp-Karrenbauer va prezenta calendarul retragerii sale în cadrul unei conferințe de presă în cursul acestei zile. 

Ea a preluat conducerea CDU de la Angela Merkel în decembrie 2018.

Potrivit unor surse citate de Spiegel Online, Angela Merkel i-a mulțumit pentru activitatea în fruntea CDU și i-a cerut să rămână ministru al apărării.