Unsprezece prinți, patru miniștri actuali și zeci de foști miniștri, precum și mai mulți oameni de afaceri au fost arestați sâmbătă seara în Arabia Saudită la scurt timp după înființarea unei comisi anticorupție.

Înființarea acestei comisii anticorupție în Arabia Saudită, și primele măsuri luate referitoare la arestarea mai multor prinți, oameni de afaceri și miniștri au întărit încrederea în statul de drept din țară și contribuie la menținerea climatului de investiții, susține Ministerul Finanțelor, potrivit presei internaționale, citate de Agerpres.

Între cei arestați se numără și prințul miliardar Alwaleed Bin Talal, principal acționar al societății internaționale de investiții Kingdom Holding Company, ale cărei acțiuni au scăzut cu 9,9% duminică dimineața la deschiderea bursei saudite. Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deține o participație de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%. Și în alte state din Golf au fost consemnate turbulențe pe piețele bursiere. Bursele din Dubai și Qatar înregistrau duminică dimineață scăderi de 0,9% și, respectiv, 0,6%. Analiștii susțin că arestările au îngrijorat piața bursieră deoarece oamenii de afaceri implicați ar putea fi nevoiți să-și vândă unele participații, ceea ce temporar ar putea duce la scăderea prețurilor.

Unsprezece prinți, patru miniștri actuali și zeci de foști miniștri, precum și mai mulți oameni de afaceri proeminenți au fost arestați sâmbătă seara în regat, într-o acțiune fără precedent a autorităților. Arestările au avut loc la scurt vreme după înființarea comisiei anticorupție, condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. Prințul moștenitor, care controlează principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani, potrivit AFP

La sfârșitul lunii octombrie, el a promis o Arabie Saudită „modernă”, distanțându-se de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroși jihadiști din întreaga lume. Prințul moștenitor a lansat mai multe proiecte de reformă - dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales - care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului. În același timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenți, printre care clerici influenți și intelectuali.

Un economist de la o importantă bancă din Golf care a dorit să i se pătreze anonimatul a declarat pentru Reuters că nimeni din Arabia Saudită nu crede că la originea ultimelor arestări se află eforturile anticorupție. „E vorba de consolidarea puterii și de nemulțumire din cauză că reformele sunt prea lente”, a spus acesta.

Între cei reținuți se află fostul ministru de finanțe Ibrahim Al Assaf, membru în consiliul de administrație al gigantului saudit al petrolului Aramco, ministrul economiei Adel Fakieh, care a jucat un rol important în elaborarea reformelor, fostul guvernator al Riadului, prințul Turki Bin Abdullah, și fostul președintele al Curții Regale Khalid Al Tuwaijiri.

De asemenea, în afară de prințul Alwaleed, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri saudiți de pe plan mondial, fiind între altele acționar la Citigroup și Twitter, au mai fost arestați Bakr Bin Laden, directorul unui important grup de construcții, și Alwaleed Al Ibrahim, proprietarul rețelei de televiziune MBC.