Forțele israeliene au preluat marți controlul punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt. Tancurile au ajuns în orașul Rafah,sudul Gaza,în timp ce mediatorii internaționali se străduiesc să obțină un acord privind încetarea focului.

Hamas a acuzat Israelul că încearcă să submineze negocierile de armistițiu care au loc la Cairo prin lansarea ofensivei.

Agențiile internaționale care acordă ajutor umanitar au declarat că închiderea celor două puncte de trecere principale din sudul Fâșiei Gaza, Rafah și Kerem Shalom, a tăiat accesul enclavei palestinine de la ajutorul extern, cu foarte puține magazine disponibile în interior, relatează Reuters.

Postul de radio al armatei israeliene a anunțat că trupele sale au preluat marți dimineață controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, iar filmările transmise de armată au arătat tancuri cu steagul israelian ajunse în oraș.

În ciuda apelurilor internaționale ca Israelul să nu lanseze un atac asupra Rafah, tancurile și avioanele israeliene au atacat, de asemenea, mai multe zone și case de acolo în timpul nopții.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că loviturile israeliene în enclavă au ucis 54 de palestinieni și au rănit alți 96 în ultimele 24 de ore.

Peste un milion de oameni și-au căutat refugiu în Rafah, trăind în corturi și adăposturi improvizate. Mulți încearcă să plece și să respecte ordinele israeliene de evacuare, dar cu zone mari din enclava de coastă deja distruse, ei spun că nu au unde să meargă în siguranță.

Armata israeliană a spus că o operațiune limitată în Rafah are ca scop uciderea luptătorilor Hamas și distrugerea infrastructurii organizației care conduce Gaza.

Hamas a declarat luni seara că a fost de acord cu o propunere de încetare a focului, dar Israelul a spus că termenii nu corespund cerințelor sale.

Marți, gruparea militantă a declarat că incursiunea Rafah a Israelului a avut ca scop subminarea eforturilor de încetare a focului.

Și mediatorul egiptean a spus că operațiunea Rafah a amenințat eforturile de încetare a focului, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat că un atac mai mare asupra Rafah va provoca mai multe victime civile.

Israelul a amenințat de săptămâni întregi că va organiza o incursiune majoră în Rafah, despre acolo s-ar afla mii de luptători Hamas și ar fi ținuți zeci de ostatici. Victoria asupra Hamas este imposibilă fără preluarea controlului asupra Rafah, susține Israel.