Premierul armean Nikol Pașinian a denunțat joi o tentativă de lovitură militară și l-a demis pe șeful Statului Major, după ce comandamentul armatei a cerut demisia guvernului său.

"Consider că declarația Statului Major este o tentativă de lovitură de stat militară. Îi invit pe toți susținătorii noștri să se adune în Piața Republicii" din Erevan, a scris Pașinian pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

Anterior, Statul Major comun al armatei ceruse demisia lui Pașinian, a cărei plecare este cerută și de opoziție după înfrângerea Armeniei în războiul de anul trecut din Nagorno-Karabah.

"Prim-ministrul Armeniei și guvernul nu mai pot lua decizii adecvate în aceasta situație de criză pentru armeni", se spune în declarația conducerii armatei, preluată de Armenpress, citată de EFE.

Cu o zi înainte, Pașinian a destituit un adjunct al generalului Gasparian, ceea ce a determinat Statul Major al armatei să ceară demisia premierului. Ofițerul demis persiflase o declarație a premierului care a criticat performanțele rachetelor rusești Iskander, aflate în dotarea armatei armene, dar care nu au reușit să influențeze cursul ostilităților din Karabah în toamnă, conform publicației Vzgliad.

Opoziția, care îi cere premierului demisia după înfrângerea militară a Armeniei în fața Azerbaidjanului în toamna anului trecut în conflictul din Nagorno-Karabah, a ieșit în stradă.

"Îi cerem lui Nikol Pașinian să nu ducă țara spre război civil și vărsare de sânge. Pașinian are o ultimă șansă să plece fără să fie tulburări", a declarat partidul Armenia Prosperă, principala formațiune de opoziție.

Pașinian (45 de ani), aflat la putere din 2018, și-a adunat și el susținători la Erevan.

Kremlinul și-a exprimat 'îngrijorarea față de de criza politică din Armenia și a lansat un apel ''la calm''.

Armenia, unde Rusia are amplasată o bază militară, este aliata tradițională a Rusiei.