Avertismentul survine într-un moment când un important comandant american intenționează să se deplaseze în regiune.

Dintr-o serie de rapoarte ale serviciilor americane de informații reiese că este iminent un atac din partea Iranului sau din partea acoliților săi asupra unor obiective israeliene. Declarația le aparține unor oficiali americani și survine tocmai când un important comandant al armatei americane pentru Orientul Mijlociu s-a deplasat în regiune în vederea coordonării unei riposte, scrie The Wall Street Journal.

Iranul a amenințat în mod public că va riposta în urma atacului din Siria semnalat săptămâna trecută asupra unei reședințe diplomatice iraniene din Damasc, presupunându-se că autorul ar fi fost Israelul. Atacul s-a soldat cu moartea mai multor ofițeri ai armatei iraniene, printre care și un important comandant al unității de elită Quds din cadrul Forțelor Revoluționare Islamice.

Siria și Iranul au acuzat Israelul de declanșarea atacului soldat cu decesul generalului Mohammad Reza Zahedi, cel care, potrivit relatărilor presei iraniene dar și declarațiilor unor oficiali americani, conducea operațiunile paramilitare iraniene din Siria și din Liban. Zahedi devine astfel oficialul iranian cu rangul cel mai înalt omorât după ianuarie 2020, când SUA l-au asasinat la Bagdad pe generalul Qassem Soleimani.Statele Unite au declarat că n-au fost implicate în atacurile din Siria și nu au primit niciun avertisment din partea Israelului din care să reiasă că țara ar plănui un asemenea atac.

Nu este clar dacă Iranul intenționează să lanseze un atac direct asupra unor obiective israeliene sau dacă țara va apela la aliații săi din Orientul Mijlociu. În trecut Iranul s-a arătat doritor să evite o confruntare directă cu Israelul sau cu Statele Unite, intervenind prin apropiați ai săi precum Hezbollah, din Liban, prin rebelii Houthi din Yemen și prin grupările din Irak sprijinite de Iran.

Dar oficiali din sectorul american al apărării au avertizat că s-ar putea ca, de această dată, Iranul să apeleze la propria armată ca să demonstreze o ripostă dură în urma decesului lui Zahedi.Miercuri, președintele Biden a spus că Iranul "amenință să lanseze un atac masiv asupra Israelului”.

"După cum i-am spus premierului (israelian) (Benjamin) Netanyahu, angajamentul nostru față de Israel în fața unor asemenea pericole, venite din partea Iranului sau din partea aliaților săi, este de nezdruncinat. Vom face tot ce vom putea ca să apărăm securitatea Israelului”.Potrivit declarațiilor unor oficiali americani, Administrația Biden a transmis Iranului o serie de mesaje în care afirmă că nu a fost implicată în atacurile israeliene din Damasc și va trage Iranul la răspundere dacă acesta va ataca forțe sau obiective ale SUA. Oficialii iranieni au afirmat că Iranul le-a transmis Statelor Unite propriile mesaje.

Pe 5 aprilie, Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de birou al președintelui iranian, a declarat pe Twitter că Teheranul a avertizat SUA „să nu cadă în capcana lui Netanyahu”.

Miercuri, Statele Unite au intrat în contact că țările din regiune, cerându-le să convingă Iranul să evite o agravare a situației, după cum afirmă un oficial american.Oficialii americani au amenințat să riposteze dacă țara va fi atacată de Iran. Retorica ambelor părți a sporit temerile legate de o agravare a războiului din Orientul Mijlociu după ce Hamas a atacat Israelul – atac care potrivit Israelului s-a soldat cu peste 1.200 de morți, ceea ce a dus la invazia israeliană din Fâșia Gaza.

Ofensiva s-a soldat cu moartea a peste 33.000 de palestinieni, în majoritate femei și copii, după cum reiese din declarațiilor oficialilor Hamas din sectorul sănătății, ale căror cifre nu fac însă vreo deosebire între combatanți și civili.

Deși Pentagonul nu spune dacă în prezent își pregătește forțele pentru ripostă în eventualitatea unui pericol, forțele militare americane din regiune au intrat deja în alertă începând din 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul.Miercuri, pe contul său de X (fostul Twitter, n. red.), Conducătorul Suprem al Iranului Ayatollahul Ali Khamenei a declarat că atacurile din Siria reprezintă un atac pe teritoriul iranian și că Israelul „trebuie pedepsit, și va fi pedepsit”.

Ministrul israelian de externe Israel Katz a ripostat afirmând că, dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul iranian, Israelul va riposta prin atacuri pe teritoriul Iranului.

Articol de Warren P. Strobel, Gordon Lubold și Nancy A/Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA