Guvernul de la Viena a luat primele măsuri de relaxare după Paștele catolic, deschizând magazinele. Acum, cancelarul anunță măsuri și mai îndrăznețe și o alianță ”a statelor inteligente” în vederea găsirii unui vaccin contra COVID-19.

Mii de magazine mici s-au deschis pe 14 aprilie în Austria. E drept că Austria e una din primele țări europene care a închis școlile, teatrele și toate magazinele și serviciile neesențiale. 

De acum vor exista mai puține reguli, dar mai multă responsabilitate personală, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, mulțumit că epidemia e ținută sub control după primele măsuri de relaxare. 

De câteva zile se înregistrează mai puțin de 100 de noi infectări zilnic, iar numărul total al deceselor e în jur de 550. Spitalele au multe locuri libere, astfel că au fost reluate operațiile amânate de la debutul epidemiei de COVID-19, notează Welt Online.

Guvernul de la Viena avertizează însă că oamenii trebuie să fie responsabili și să respecte regulile de igienă și de distanțare socială, să poarte măști.  

Ce a decis astăzi Guvernul austriac

De la 1 mai, austriecii trebuie să mențină între ei o distanță de un metru. Măștile rămân obligatorii în magazine și în mijloacele de transport. 

De asemenea, se modifică și regulile privind adunările, fiind permise reuniuni de până la zece persoane, a anunțat marți ministrul sănătății, Rudolf Anschober. La înmormântări pot participa până la 30 de persoane. Reuniunile mai mari, precum demonstrațiile, vor fi interzise sau restricționate.

Saloane de înfrumusețare și de masaj, frizeriile și toate magazinele se vor redeschide, la fel și locurile de joacă și terenurile de sport în aer liber.

Elevii din ani terminali se întorc la școală. Grădinițele funcționează deja, dar numai pentru situații extraordinare. Nu există încă un plan pentru revenirea la programul normal, relatează Die Presse.

De la 15 mai, se redeschid restaurantele și barurile, în intervalul orar 6:00 - 23:00. La o masă pot sta maximum patru adulți, plus copii. Între mese trebuie să fie o distanță de un metru. Personalul va purta măști, dar clienții nu. 

De la 18 mai, toți elevii revin la școală, urmând să învețe în schimburi.

Se redeschid și grădinile zoologice, muzeele și bisericile și vor fi permise din nou vizitele în închisori. 

Hotelurile vor începe să funcționeze din 29 mai, a anunțat ministrul turismului, Elisabeth Köstinger. Deocamdată nu e clar dacă ele vor putea să accepte și turiști străini. Odată cu hotelurile vor fi redeschise obiectivele turistice și anumite facilități de agrement, precum piscine.

Concertele și festivalurile nu sunt permise până la 31 august. Nu e clar momentan ce se va întâmpla cu teatrele și cinematografele, notează Die Presse.

Consecințele restricțiilor sunt dezastruoase pentru economia austriacă care depinde în mare măsură de turism și de sectoarele de producție orientate spre export. Ministrul de finanțe, Gernot Bluemel, a declarat luni că deficitul bugetar ar putea ajunge anul acesta la 10% din PIB, iar datoria la 80% din Produsul Intern Brut.

Cu aproape 600.000 de persoane afectate, șomajul era la cel mai înalt nivel din ultimii 74 de ani la sfârșitul lunii martie, la care se adăugau 900.000 de persoane în sistem ”Kurzarbeit” (program de muncă redus).

Acum e important să arătăm că e posibil ca relaxarea să funcționeze ”prin măsuri inteligente”, a declarat revistei ”Trend” Antonella Mei-Pochtler, consilier economic al cancelarului. Acesta spune că deschiderea magazinelor mici a creat impresia unei ”anumite normalități”, care ar putea fi luată de exemplu și de țările vecine. Consilierul consideră că același lucru se poate întâmpla și cu repornirea ”prudentă” a turismului. 

Și cancelarul e în favoarea deschiderii frontierelor și vrea să facă schimb de experiență cu țările ”inteligente” care ”au reacționat din timp și ferm, reușind astfel să treacă mai bine prin criză”.

Pentru început, Sebastian Kurz intenționează să deschidă granițele către țările vecine cu rate de infectare la fel de scăzute ca cele din Austria, precum Germania și Cehia.

Vinerea trecută, Kurz a organizat o videoconferință cu omologii săi din Australia, Noua Zeelandă, Israel, Danemarca, Cehia și Grecia. Potrivit Cancelariei, și premierul din Singapore ar fi trebuit să participe la această rundă informală de discuții, dar a fost nevoit să anuleze participarea.

Aceste state, care au ținut mai bine virusul sub control în comparație cu alte țări, au convenit să coopereze mai strâns pentru a face un vaccin împotriva COVID-19 și pentru producția de medicamente și de echipamente de protecție.