Șefa Curții Constituționale, judecătoarea Brigitte Bierlein, a fost numită cancelar interimar până la alegerile anticipate din septembrie.

Brigitte Bierlein va fi prima femeie care deține funcția de cancelar, așa cum a fost și prima femeie președinte al Curții Constituționale din Austria.

Ea va conduce guvernul interimar până la alegerile anticipate din septembrie.

Pe 18 mai, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, lider al formațiunii FPOe, de extremă dreapta, și-a dat demisia din guvern, în urma difuzării unei înregistrări video compromițătoare. 

Două publicații germane, Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung, au difuzat o înregistrare video în care Heinz Christian-Strache pare să ofere, în schimbul susținerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că e nepoata unui oligarh rus. Înregistrarea a fost făcută în 2017, în stațiunea Ibiza din Spania.

Pe 27 mai, formațiunea lui Kurz a câștigat europarlamentarele, cu aproape 35%, dar Guvernul său a căzut pe 28 mai în urma unei moțiuni de cenzură votată de partidele de opoziție, inclusiv de extrema dreaptă exclusă de la guvernare.