Forțele internaționale încearcă să evacueze cetățenii străini din Afganistan până la 31 august. Două explozii s-au produs joi la una dintre porțile Aeroportului din Kabul.

UPDATE

Cel puțin 72 de civili au fost uciși în cele două explozii, au anunțat vineri o sursă spitalicească și un oficial taliban, citați de Reuters. 60 sunt afgani. Dintre ei, 28 sunt membri ai grupării talibane. 

Cel puțin 13 soldați americani au fost, de asemenea, uciși în exploziile de joi. Alți 18 au fost răniți.

+++

"Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanțe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniți! MAE România/Celula de criză interinstituțională e în contact cu cei 9 cetățeni români aflați încă în Afganistan, care nu au fost afectați de atacuri", a scris joi seara, pe Twitter, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

+++

Cel puțin 90 de persoane au fost ucise și alte 150 rănite, a declarat un oficial afgan din domeniul sănătății pentru BBC.

Pentagonul a anunțat că 13 americani se numără printre cei decedați. Alți 15 au fost răniți.

Președintele Joe Biden a declarat că serviciile de informații au evaluat că ISIS-K (aripa locală a Statului Islamic) este responsabilă de atac:

"Nu vă vom ierta, nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți".


”Vom lovi facilitățile, activele și conducerea ISIS-K”, a spus el, adăugând că SUA vor continua misiunea de evacuare.

Liderul de la Casa Albă a susținut că deocamdată nu există dovezi privind vreo colaborare între talibani și ISIS. 

Generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a dezvăluit că americanii fac schimb de informații cu talibanii, deoarece au un ”scop comun”: încheierea misiunii americane de evacuare până pe 31 august.

Generalul nu crede că talibanii au permis intenționat ca atacurile să se producă, dar ”nu este sigur de asta”.

ISIS a revendicat atentatul. Anunțul a fost făcut pe contul de pe canalul Telegram. Gruparea islamistă a precizat că un atacator sinucigaș a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la Aeroportul din Kabul.

+++

Potrivit BBC, cel puțin 10 persoane ar fi murit. 

Un membru al grupării talibane a anunțat că cel puțin 13 persoane au murit, inclusiv copii.

Un oficial american a spus că trei soldați SUA se află printre răniți.

Pentagonul a confirmat că a avut loc cel puțin o doua explozie a avut loc în apropiere de Aeroportul din Kabul, lângă Hotelul Baron, unde britanicii făceau triajul persoanelor eligibile pentru a ajunge în Marea Britanie. 

+++

Prima explozie a fost urmată de o alta mai mică, la aceeași poartă, potrivit BBC Online.

Pentagonul a confirmat existența unor răniți, dar nu se știe deocamdată cifra.

+++

Premierul Mark Rutte a declarat că situația din Afghanistan se deteriorează prea repede pentru a putea evacua toți cetățenii olandezi și afgani care au colaborat cu misiunea NATO în ultimii 20 de ani, relatează DutchNews.nl.

Într-o conferință de presă, Rutte și-a exprimat regretul pentru faptul că vor fi lăsați în urmă oameni. El a spus că cei 118 olandezi care au ajuns la aeroport înainte de a fi închis joi dimineață sunt ”în siguranță”.

Premierul nu a precizat când vor ajunge aceștia în Olanda și câți cetățeni rămân în Afganistan. 

Jurnaliștii olandezi au criticat Guvernul pentru că nu a acționat mai devreme pentru evacuarea cetățenilor. Mark Rutte a spus că va exista o dezbatere în Parlament.

+++

O explozie puternică a avut loc joi la una dintre porțile Aeroportului internațional Hamid Karzai din Kabul, potrivit BBC Online.

Explozia a avut loc la poarta Abbey, unde sunt staționate de câteva zile trupele britanice. Poarta a fost închisă, în contextul informațiilor privind un posibil atac terorist.

Un oficial SUA a precizat pentru Reuters că explozia a fost cauzată de un atentator sinucigaș.

Un oficial american a spus că există răniți. Încă nu există informații privind decese.

O sursă din cadrul Ministerului britanic al apărării a precizat că nu există informații privind răniți în rândul militarilor britanici, dar e prea devreme pentru a ști sigur.

+++

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor avea marțea viitoare o reuniune extraordinară consacrată situației din Afganistan, a anunțat Președinția slovenă a Consiliului UE. 

+++

Focuri de armă au fost trase joi în direcția unui avion militar italian care decola de la Kabul, a declarat o sursă din Ministerul italian al apărării, citată de Reuters.

Avionul nu a fost avariat.

Un jurnalist italian aflat în avion a declarat că la bordul acestuia se aflau circa 100 de civili afgani. El a confirmat că s-a tras asupra aeronavei după decolare.

+++

Un atac terorist ”mortal” ar putea avea loc pe Aeroportul din Kabul, a avertizat miercuri seara ministrul britanic al forțelor armate, James Heappey, potrivit BBC. El a reiterat joi avertismentul, precizând că există informații "extrem, extrem de credibile" despre un atac iminent, planificat de către insurgenți, împotriva celor care se adună pe aeroportul din capitala afgană pentru a pleca din această țară, căzută sub controlul talibanilor la puțin timp după debutul retragerii trupelor internaționale, relatează Reuters.

James Heappey a declarat pentru BBC că informațiile arată că e posibil ca un atentat sinucigaș să fie comis de militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic.

În cursul nopții, Ministerul de Externe de la Londra le-a recomandat cetățenilor britanici să nu vină spre Aeroportul din Kabul, ci ”să stea într-un loc sigur și să aștepte instrucțiuni suplimentare”. Aceeași recomandare a fost făcută și de Ambasada SUA la Kabul, precum și de către Australia.

Belgia și Polonia au anunțat că au încheiat operațiunile de evacuare, în timp ce Guvernul olandez estimează că va face joi ultimele zboruri de evacuare, chiar dacă lasă în urmă unele persoane elibigile pentru a călători în Olanda, notează Reuters. 

 

 

Începând cu 13 august, Marea Britanie a evacuat 11.474 de persoane, dintre care 6.946 de afgani.

SUA și aliații sunt presați de timp în încercarea de a evacua cât mai multe persoane până la 31 august, dată de la care talibanii au anunțat că nu vor mai permite plecarea din țară a cetățenilor afgani.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că mai sunt circa 1.500 de americani care așteaptă să fie evacuați din Afganistan. În pofida avertismentelor privind riscul unui atentat, numeroși afgani încă încearcă să ajungă în zona aeroportului, pentru a părăsi țara, așa cum au făcut-o deja mii persoane în ultimele două săptămâni.

Mai mulți americani dau telefoane și trag sfori pentru a scoate din țară foști colaboratori afgani, jurnaliști, activiști pentru drepturile femeilor și alte persoane vulnerabile, potrivit AP.

Estimările Departamentului de Stat- spune Blinken - arată că în jur de 6.000 de americani așteptau să plece din Afhanistan, când au început operațiunile de evacuare, pe 14 august. Circa 4.500 au fost evacuați deja.  

Blinken mai spune că talibanii s-au angajat să-i lase să plece pe americani și pe afganii în situație de risc care se vor afla în Afganistan după 31 august.

"Studiem un anumit număr de opțiuni", a afirmat el, întrebat dacă SUA vor menține o prezență diplomatică după această dată. 

Bundestag a aprobat miercuri desfășurarea a cel mult 600 de soldați pentru a lua parte la operațiunea de evacuare a cetățenilor germani de pe teritoriul afgan. Mandatul lor e valabil până la 30 septembrie.

Totodată, Bundeswehr și-a propus evacuarea a 2.000 de afgani care au lucrat pentru germani, în special femei, apărători ai drepturilor omului și alți angajați ai organizațiilor neguvernamentale.

Ungaria și Croația au anunțat că îi vor primi doar pe afganii care au colaborat cu trupele lor în timpul misiunii din Afganistan. ''Ungaria nu va participa la niciun mecanism care dorește repartizarea refugiaților între țările UE'', a declarat ministrul de externe ungar Péter Szijjártó.

Cele două state au respins apelul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca statele UE să stabilească ''cote de relocare suficiente'' pentru a primi și redistribui în statele blocului comunitar toți afganii care cer protecție.