Annalena Baerbock, candidata Verzilor la funcția de cancelar, a preluat texte fără a cita sursa într-o mai mare măsură decât se știa anterior, potrivit unui raport al ”vânătorului de plagiate” Stefan Weber, citat de Welt Online.

La ceilalți doi candidați pentru a-i succeda Angelei Merkel la conducerea Cancelariei de la Berlin, Armin Laschet și Olaf Scholz, Stefan Weber a găsit mai puține texte preluate fără citarea sursei. 

”Vânătorul de plagiate” Stefan Weber a examinat cărțile scrise de candidații la funcția de  cancelar la alegerile generale din 25 septembrie. El a găsit la Annalena Baerbock mai multe probleme în privința preluării fără citarea sursei decât se știa înainte.

În cartea ”Jetzt. Wie wir unser Land erneuern", Weber a găsit 100 de fragmente plagiate și nu pretinde că le-a găsit pe toate. El a găsit în volumul semnat de candidata Verzilor pasaje copiate de la 41 de autori, de pe 30 de site-uri și patru cărți.

Weber a găsit pasaje copiate și în cartea prim-ministrului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, candidatul CDU la conducerea guvernului. De asemenea, el a lansat acuzații de plagiat și la adresa candidatului SPD, Olaf Scholz. 

În cartea lui Laschet ”Die Aufsteigerrepublik. Zuwanderung als Chance", Stefan Weber a găsit 17 fragmente copiate, iar în cartea lui Olaf Scholz ”Hoffnungsland. Eine neue deutsche Wirklichkeit" - trei texte preluate fără citarea sursei. Verificarea cărții lui Scholz nu a fost încă finalizată.

Acuzațiile de plagiat la adresa lui Baerbock nu sunt noi. Ea a recunoscut de mai multe ori că a făcut greșeli în cartea ei, iar editorul a anunțat că vor fi introduse sursele preluate.

Și Armin Laschet a fost acuzat în iulie de plagiat, iar el a recunoscut că a folosit conținutul a cel puțin unui autor, fără a-l cita ca sursă.

Laschet și-a cerut scuze după ce Karsten Weitzenegger, un expert în domeniul ajutorului pentru dezvoltare, a scris pe Twitter că a fost informat de către un ”vânător de plagiate” de faptul că a fost citat fără să fie prezentat drept sursă în cartea lui Armin Laschet publicată în 2009.