Statele baltice discută cu aliații NATO în legătură cu creșterea desfășurărilor militare pe teritoriul lor pentru a descuraja Rusia, a declarat miercuri prim-ministrul Estoniei pentru Reuters.

Rusia, care a masat trupe la granița cu Ucraina, a cerut încetarea unor astfel de desfășurari ale Alianței în apropierea frontierelor sale și stoparea extinderii NATO către Est. Moscova și-a prezentat cererile privind garanții de securitate miercuri, la Bruxelles, la Consiliul NATO-Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în urma acestor discuții, că o întărire a prezenței militare în țările membre din flancul estic ar putea fi luată în considerare în mod serios dacă Rusia ar invada Ucraina, relatează EURACTIV.

Estonia, Letonia și Lituania, altădată parte a URSS, sunt membre atât ale NATO, cât și ale Uniunii Europene din 2004, și pledează de multă vreme pentru o mai mare implicare a NATO.

”Desigur, discutăm cu aliații noștri pentru a-și spori prezența aici, astfel încât să acționeze ca un factor de descurajare”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat  Reuters, fără a oferi detalii.

”Dacă ne uităm pe hartă, statele baltice sunt o peninsulă NATO și, prin urmare, avem preocupările noastre”, a spus ea.

La Bruxelles, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că, ”dacă Rusia folosește din nou forța împotriva Ucrainei și invadează în continuare Ucraina, atunci trebuie să analizăm cu seriozitate necesitatea de a crește prezența noastră în partea de est a Alianței”.

Un diplomat NATO a declarat pentru Reuters că această chestiune ar putea fi discutată de miniștrii apărării din NATO la reuniunea programată la mijlocul lunii februarie.

Unități NATO au fost dislocate în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014. Fiecare unitate are puțin peste 1.000 de militari.

Occidentul ar putea avea discuții constructive cu Moscova, a spus ea, dar ar trebui să informeze Kremlinul că, dacă situația din Ucraina va escalada, ar fi un preț mare de plătit în ceea ce privește sancțiunile economice.

Moscova a negat orice intenții agresive și a spus că are dreptul să staționeze trupe acolo unde dorește, în interiorul granițelor sale.