Uniunea Europeană și NATO au cerut o anchetă internațională după ce un avion al Ryanair, care efectua un zbor Atena-Vilnius, a fost deturnat de autoritățile belaruse să aterizeze la Minsk, pentru a aresta un jurnalist.

UPDATE


21:00 Șeful diplomației britanice Dominic Raab spune că e ”greu de crezut” că Moscova nu și-a dat acordul pentru deturnarea zborului Ryanair spre Minsk. 

18:00 Locul în care se află jurnalistul rămâne necunoscut. Svetlana Tihanovskaia spune că acesta ar putea fi torturat. Prietena lui, Sofia Sapega - cetățean rus - se află în închisoarea Okrestina din capitală. Consulul rus la Minsk a refuzat să o ajute, mai spune Tihanovskaia.

17:10 Aeroportul din Minsk a suspendat luni îmbarcarea într-un avion Lufthansa, cu destinația Frankfurt, după ce a primit o informare despre un posibil act terorist, relatează Reuters.

17:00 Guvernul lituanian interzice decolarea sau aterizarea avioanelor care au survolat sau intenționează să survoleze spațiul aerian din Belarus, a anunțat luni premierul Ingrida Šimonytė, relatează Lrt.lt.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a cerut statelor membre UE să ia măsuri similare.

Interdicția va intra în vigoare la ora 00:00 UTC (3:00, ora Lituaniei) pe 25 mai.

16:15 Secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Stefano Sannino, l-a convocat pe ambasadorul Belarusla Uniunea Europeană, Aleksandr Mihnevici, pentru a condamna "demersul inadmisibil" al autorităților din Belarus, anunță instituția europeană, într-un comunicat.

Secretarul general Sannino a transmis poziția UE, potrivit căreia "acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară și a cerut eliberarea imediată a domnului Protașevici".

Acțiunea "inacceptabilă" va fi discutată la reuniunea de astăzi a Consiliului European, iar UE va lua în considerare inclusiv măsuri împotriva celor responsabili.

15:26 Și Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, susține că procedura de oprire a avionului la Minsk s-a derulat în conformitate cu regulile internaționale. El a adăugat că "instanțele internaționale" ale aviației civile ar trebui să se pronunțe asupra incidentului.

15:20 MAE de la Minsk susține că Belarus a acționat în mod legal atunci când a interceptat avionul, după o alertă cu bombă. Ministerul respinge acuzațiile europenilor privind deturnarea avionului pentru a aresta un jurnalist aflat la bordul acestuia.

15:00 Ambasadorii statelor NATO vor dezbate marți cazul.

14:35 Directorul Ryanair, Michael O'Leary, a denunțat un act de "piraterie", notează Reuters.

***

''O investigație internațională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaționale de aviație'', a declarat luni șeful diplomației europene Josep Borrell, adăugând că autoritățile de la Minsk au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului.

Și NATO a cerut o anchetă internațională, calificând incidentul drept ''grav și periculos".

Potrivit agenției rusești RIA, Ministerul transporturilor din Belarus a creat o comisie de anchetă cu privire la devierea și aterizarea la Minsk a avionului.

Incidentul va fi și pe agenda șefilor de stat și de guvern la Consiliul European de luni și marți.

Un purtător de cuvânt al Consiliului European a scris duminică pe Twitter că șefii de stat și de guvern vor discuta despre "posibile sancțiuni" împotriva Belarus.

Lituania a cerut celorlalte state membre să recomande ca avioanele lor să evite spațiul aerian al Belarusului și să-i convoace pe ambasadorii Belarusului pentru a protesta față de folosirea de avioane militare pentru a deturna aeronave civile.

După un mesaj controversat postat pe Twitter, comisarul european pentru transport, Adina Vălean a precizat că a fost o acțiune de "piraterie aeriană fără precedent", iar Comisia Europeană va propune sancțiuni contra Belarus.

Adina Vălean a declarat la Digi24 că avionul Ryanair a fost deturnat la Minsk din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko.

Cei vinovați de deturnarea avionului Ryanair la Minsk și reținerea jurnalistului de opoziție Roman Protașevici trebuie să fie sancționați, a declarat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism și riscă pedeapsa cu moartea, potrivit opozantei Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Aceasta a confirmat faptul că și iubita ziaristului a fost reținută.

Roman Protașevici a părăsit Belarus în 2019. El a relatat despre protestele din Belarus pe un canal de pe Telegram, numit Nexta.

Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a solicitat "eliberarea imediată" a jurnalistului din Belarus.



"Am solicitat, împreună cu numeroși alți lideri europeni, eliberarea imediată a jurnalistului. Sunt alături de Roman Protasevici și de toți cetățenii din Belarus care își doresc să trăiască în libertate. Nu putem asista pasivi la astfel de încălcări flagrante ale unor drepturi și libertăți fundamentale. UE ar trebui să îți închidă spațiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus și să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancțiuni împotriva celor responsabili de abuzul de azi. Atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluție: izolarea totală a Regimului Lukașenko", a scris el, pe Facebook.