Relația dintre SUA și Rusia trebuie să fie stabilă și previzibilă, a declarat președintele american, Joe Biden, în conferința sa de presă după prima întâlnire cu Vladimir Putin. Președintele rus a precizat că întâlnirea a fost una constructivă.

Președintele Joe Biden le-a spus jurnaliștilor că i-a transmis clar lui Vladimir Putin că agenda sa nu e împotriva Rusiei, dar ''drepturile omului sunt și vor fi întotdeauna pe masă''.

SUA vor continua să abordeze probleme legate de drepturile fundamentale ale omului, a declarat Biden, potrivit Reuters.

În acest context, Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că vor fi consecințe devastatoare pentru Rusia, dacă opozantul Aleksei Navalnîi va muri.


Putin, în schimb, a explicat că Navalnîi știa că încalcă legea, atunci când nu a respectat condițiile condamnării sale cu suspendare.

Liderul de la Casa Albă dorește o relație "stabilă și previzibilă" cu Moscova, catalogând tonalitatea întâlnirii cu Putin drept ''pozitivă''.

Apreciind că ultimul lucru pe care Vladimir Putin îl vrea e un nou Război Rece, el i-a transmis că pot colabora în ''domenii de stabilitate strategică''.

La rândul său, Putin a afirmat că întâlnirea cu omologul american a fost una constructivă și a  demonstrat dorința celor doi lideri de a se înțelege.

Rusia și SUA au o responsabilitate comună față de stabilitatea nucleară și vor purta discuții asupra unor posibile modificări ale Noului Tratat Start, înnoit recent, a precizat el.

Cei doi lideri au stabilit ca Rusia și SUA să poarte consultări în materie de securitate informatică.

Totodată, ei au convenit ca ambasadorii celor două țări să revină la post, după ce au fost retrași anul acesta, pe fondul tensionării relațiilor bilaterale.