După ce relațiile dintre țările lor s-au deteriorat masiv, președinții Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc miercuri pentru o discuție personală. Unul din motive este China.

"Cred că Biden vrea cu adevărat să petreacă timp alături de Putin și de traducători în spatele ușilor închise, pentru a înțelege mai bine cum gândește Putin și care sunt problemele reale", consideră expertul american în politică externă și autor la revista americană "Time", Ian Bremmer. "Este un aspect foarte important pentru el. Este vorba de capacitatea sa de empatie. Dacă Biden are o superputere, atunci este aceasta", notează Deutsche Welle.

În februarie, relațiile americano-ruse s-au deteriorat până la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani: Biden l-a numit criminal pe Putin. Indignarea Moscovei a fost pe măsură. A urmat însă o schimbare de macaz: s-a stabilit o întâlnire personală pe teren neutru, la Geneva. SUA ar urmări normalizarea relațiilor cu Rusia, mai ales din cauza Chinei, susține Raimund Krämer, profesor de politică internațională la Universitatea Potsdam. "Turneul european al lui Biden are ca obiectiv major crearea unei alianțe anti-China. Este un obiectiv care a ieșit în evidență la summiturile G7, NATO și UE-SUA și care va domina și reuniunea cu președintele rus".

Lista posibilelor teme de dialog la reuniunea Biden-Putin este lungă: tratatele de dezarmare, conflictul din Ucraina, Siria, programul nuclear iranian, Libia, Afganistanul. În plus: încălcarea drepturilor omului, prigonirea presei libere și a opoziției în Rusia, atacurile cibernetice comise de hackeri apropiați cercurilor guvernamentale de la Moscova și deturnarea avionului Ryanair de către regimul din Belarus, aliat al Moscovei.

China este un subiect care nu este oficial pe agenda discuțiilor, dar care a devenit preocuparea principală a politicii externe americane. Nu cred că Biden și Putin vor vorbi direct despre China, spune Bremmer pentru DW. "Dar sunt de acord că SUA consideră China drept rival principal pe scena politică internațională, lucru care influențează și strategia americană față de Rusia".

Obiective divergente

La Geneva nu se va vorbi despre o ”resetare” a relațiilor Washingtonului cu Moscova, notează AP, subliniind că Joe Biden și Vladimir Putin au obiective divergende.

- Ce vrea Biden:

Joe Biden și consilierii săi au arătat clar că actualul președinte nu va proceda precum predecesorii săi recenți, care au urmărit să modifice radical legăturile SUA cu Rusia. Biden are un obiectiv mai modest, dar la fel de important: pași către o relație mai previzibilă și să încerce să stăpânească comportamentul perturbator al Rusiei.

Prima vizită în străinătate a lui Biden a fost astfel planificată, încât întâlnirea cu Putin să aibă loc după mai multe reuniuni cu aliații europeni, inclusiv un summit NATO, o alianță construită în urmă cu zeci de ani pentru a servi drept bastion în fața agresiunii ruse. El spera să proiecteze un sentiment de unitate și o cooperare reînnoită după patru ani tumultuoși sub conducerea fostului președinte Donald Trump, care a încercat deseori să se dea bine pe lângă Vladimir Putin. 

Biden va încerca să-l convingă pe Putin să pună capăt amestecului în alegeri democratice, să reducă tensiunile cu Ucraina și să nu-i mai tolereze pe hackerii care lansează atacuri cibernetice. Consilierii săi cred că o reducere a tensiunilor dintre SUA și Rusia va consolida și legăturile Statelor Unite cu democrațiile aflate în umbra Moscovei.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Biden va căuta ”zone în care, în interesul nostru comun, putem lucra împreună pentru a produce rezultate pentru Statele Unite și pentru poporul american".

Sullivan, i-a informat pe reporteri în Air Force One, înainte de aterizarea la Bruxelles pentru summit-ul NATO, că Biden va transmite și un mesaj clar despre ”activitățile dăunătoare” ale Kremlinului pe care SUA nu le va tolera. 

Biden se va referi la respectarea drepturilor omului, inclusiv la otrăvirea și încarcerarea liderului opoziției Aleksei Navalnîi, îl va îndemna pe Putin să nu sprijine regimul din Belarus și să nu mai interfereze cu alegerile altor națiuni. Spațiul cibernetic va fi, de asemenea, un punct pe agendă, după ce la summit-ul NATO aliații au extins Art. 5 privind apărarea reciprocă și la atacurile cibernetice.

- Ce vrea Putin:

Nici liderul de la Kremlin nu se așteaptă la o resetare a relațiilor. Principalul său obiectiv va fi trasarea unor linii roșii pentru noua administrație americană și negocierea un status quo care să protejeze interesele vitale ale Moscovei.

Vladimir Putin nu speră că se va produce o detensionare pentru a remedia ruptura cauzată de anexarea ilegală de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea. Nici nu se bazează pe retragerea sancțiunilor aplicate de SUA și UE care au restricționat accesul Moscovei la piețele financiare globale și la tehnologiile occidentale de top.

Putin are ambiții modeste: îi va prezenta omologului american preocupările majore de securitate ale Rusiei și va încerca să restabilească canale de comunicare pentru a preveni o destabilizare și mai periculoasă a relațiilor.

Principala linie roșie pentru Moscova e reprezentată de aspirațiile Ucrainei la calitatea de membră NATO. 

Într-un interviu acordat televiziunii de stat săptămâna trecută, Putin a descris dorința Ucrainei de a adera la NATO ca o provocare existențială pentru Rusia, care ar permite rachetelor Alianței să lovească Moscova și alte ținte din vestul Rusiei în doar șapte minute. El a comparat situația cu posibilitatea ca Rusia să-și desfășoară rachetele în Canada sau Mexic, în apropiere de granițele cu SUA.