Protestele din Hong Kong escaladează, iar armata chineză a mobilizat blindate în apropierea frontierei cu Hong Kong. E posibil ca polițiști chinezi să acționeze alături de colegii din regiunea administrativă specială.

China susține că mișcarea de protest din Hong Kong a ajuns "aproape de terorism”, după  noaptea de marți spre miercuri marcată de confruntări dure la aeroportul orașului, unde manifestanții au reținut trei bărbați pe care i-au suspectat că sunt simpatizanți ai guvernului, relatează Reuters.

Cursele aeriene au fost reluate după două zile în care protestatarii au ocupat aeroportul, provocând anularea a sute de zboruri. Biroul pentru Hong Kong și Macau din Beijing a comparat comportamentul demonstranților de la aeroport cu cel al teroriștilor și a declarat că ar trebui pedepsit sever.

Scandând ''Să luptăm pentru libertate!'', sute de manifestanți au blocat marți holul terminalul pentru plecări și cel pentru sosiri și le-au înmânat turiștilor fluturași cu informații despre modul brutal în care poliția din Hong Kong reprimă protestele.

Cel puțin trei bărbați au fost reținuți de protestatari, care au susținut că aceștia dețineau cărți de identitate care demonstrau că sunt ofițeri de poliție din China. Poliția din Hong Kong, pe pe altă parte, a recunoscut că polițiști deghizați în manifestanți au acționat în timpul protestelor din regiune. Editorul China's Global Times a susținut însă că unul dintre cei trei bărbați agresați de mulțime era reporter al cotidianului și-și făcea meseria. 

Frica de persoane infiltrate e mare printre demonstranți. Cei care sunt suspectați că sunt ofițeri sub acoperire sunt adesea bătuți. O tentativă a polițiștilor de a-i scoate de cei reținuți din mâinile protestatarilor s-a transformat într-o confruntare dură.

Agenția oficială de știri Xinhua a relatat că "mafioții" au creat "o atmosferă de teroare" pe străzile din Hong Kong.

Presa din China, controlată de partidul comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate care au ajuns la doar 30 de kilometri de Hong Kong. Și pe Twitter au fost publicat fotografii cu blindatele staționate în apropiere de Hong Kong. 

Informația a fost confirmată chiar de către președintele SUA, Donald Trump, care a precizat că serviciile secrete americane l-au informat că are loc o desfășurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong. "Este o situație complicată. Cred că se va rezolva și sper să câștige libertatea. Sper ca totul să fie bine, inclusiv pentru China", a spus Trump.

Și Uniunea Europeană a făcut un apel la reținere și a cerut luarea unor măsuri urgente pentru detensionarea situației. "E esențial ca toate părțile să dea dovadă de reținere, să respingă orice fel de violențe și să ia măsuri urgente în vederea detensionării situației'', a afirmat un purtător de cuvânt.

Șefa Executivul, Carrie Lam, a deplâns "abisul" spre care se îndreaptă orașul, același cuvânt fiind folosit și de un oficial de la Biroul de Legătură chinez în Hong Kong. Potrivit BBC Online, jurnaliștii locali au asaltat-o cu întrebări privind reacția ei și a poliției la proteste. Lam a apărat intervențiile brutale ale forțelor de ordine, motivând că acționează "în condiții foarte dificile".