Discuțiile pe tema Brexit rămân blocate, anunță Downing Street, cu o zi înainte ca parlamentarii să voteze din nou acordul Theresei May cu Uniunea Europeană, relatează BBC Online.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat pe Twitter, că președintele Jean-Claude Juncker se va întâlni la Strasbourg, la ora locală 21:00 (22:00, ora Bucureștiului) cu premierul Theresa May. ‏

+++

Premierul britanic a discutat duminică noaptea cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după un weekend de negocieri eșuate. Deși termenul pentru ieșirea Marii Britanii se apropie vertiginos - 29 martie, Laura Kuenssberg, editor politic la BBC, consideră că șansele ca Parlamentul să aprobe acordul lui May sunt "foarte mici”.

Principala problemă în viziunea parlamentarilor o constituie mecanismul de backstop, ei temându-se că ar ține Marea Britanie legată de UE pe termen nelimitat.

Într-un articol publicat în Daily Mail, Michael Gove, ministrul pro-Brexit al Mediului, a explicat că acordul nu ar trebui respins doar pentru că reprezintă un compromis. Gove a apărat mecanismul de backstop, precizând că, dacă va fi folosit, nu va fi "tolerat” prea mult de politicienii europeni. El a pledat pentru unitate între parlamentari și țară și a respins ideea unui Brexit fără acord: "Noi nu am votat pentru a părăsi (UE) fără un acord. Nu acesta a fost mesajul campaniei”.

Dar fostul șef al diplomației Boris Johnson, care a făcut campanie alături de Michael Gove pentru ieșirea din Uniune, susține că "în niciun caz” nu va vota pentru mecanismul de backstop în forma actuală. "Marea Britanie va avea mai puțină putere suverană să se retragă din mecanism decât are în cazul părăsirii UE”, a scris el în Daily Telegraph.

Mark Francois, membru al unui centru de cercetare care-i sprjină pe parlamentarii conservatori pro-Brexit, susține că, facă nu se întâmplă "ceva extraordinar”, deznodământul votului de marți va fi similar cu cel din ianuarie, când Guvernul britanic a pierdut cu un scor record- doar 202 deputați au votat în favoarea înțelegerii cu UE, iar 432 de parlamentari au votat "împotrivă”. "În termeni foarte simpli: dacă pui aceeași întrebare, vei primi cam același răspuns”, a explicat el la BBC Breakfast.

Așa cum se prezintă lucrurile în prezent, șansele ca Theresa May să obțină marți votul parlamentarilor sunt foarte mici. E posibil însă ca înfrângerea să fie ceva mai puțin usturătoare, mai ales dacă Bruxellesul va oferi pânâ la finalul zilei de luni reasigurări privind mecanismul respins de Camera Comunelor.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat că, dacă parlamentarii nu sprijină marți acordul premierului Theresa May, ieșirea Marii Britanii din UE ar fi periclitată.

"Avem acum ocazia să plecăm pe 29 martie sau curând după aceea și este important să profităm de această ocazie, întrucât bate vântul în direcția încercărilor de a opri Brexit", a afirmat Hunt la BBC.

Ce s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta

Dacă acordul lui May va fi aprobat marți, Londra va părăsi Uniunea în condițiile unui acord, pe 29 martie.

Dacă va fi respins, parlamentarii au evocat posibilitatea ca miercuri să aibă loc un vot privind ieșirea din UE fără un acord.

Dacă vor respinge un Brexit dur, atunci ar trebui ca joi să voteze pentru a solicita o amânare a Brexit.