Noul șef al BND, Bruno Kahl, spune că există indicii privind posibile atacuri cibernetice rusești înainte de alegerile din 2017, cu scopul de a provoca incertitudine pe scena politică. Precizarea vine după un atac puternic asupra Deutsche Telekom.

Bruno Kahl, numit în iulie anul acesta director al serviciilor secrete germane BND, a lansat, înainte de scrutinul de anul viitor, un avertisment în legătură cu atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare care ar putea fi lansate din Rusia.

Există "indicii că atacurile cibernetice au loc cu scopul de a provoca incertitudine politică", a declarat, pentru cotidianul Süddeutsche Zeitung, Kahl.

El a evocat posibilitatea unor campanii de destabilizare cu țintă precisă, referindu-se în mod explicit la activitățile hackerilor din Rusia. Bruno Kahl a avertizat asupra "unei forme de presiune asupra dezbaterilor publice și asupra democrației, ceea ce este inacceptabil", notează Spiegel Online.

 

"Europa este ținta centrală a acestor încercări de destabilizare și, în mod special, Germania”,

a mai avertizat șeful serviciilor secrete germane.

Referindu-se la suspiciunile potrivit cărora hackerii ruși s-ar fi aflat în spatele atacului cibernetic asupra campaniei lui Hillary Clinton, Kahl a explicat că există indicii în acest sens, dar a punctat că, din punct de vedere tehnic, este dificil de dovedit implicarea statului rus. "Dar există unele indicii că acest lucru a fost cel puțin tolerat sau dorit de către autoritățile" ruse, a mai spus el.

Interviul a fost publicat după ce asupra Deutsche Telekom a fost lansat, luni, un atac cibernetic puternic, de origine nedeterminată.  

În jur de 900.000 de clienți ai operatorului german au avut probleme privind accesul la Internet din cauza acestui atac. Oficiul Federal German pentru Securitate Informatică a anunțat că atacul a vizat și rețelele securizate ale Guvernului de la Berlin, dar a fost contracarat cu succes.

Pentru o politică mai dură față de Moscova

Într-un document de poziție al grupului parlamentar al CDU și CSU, citat de Rheinische Post, cele două fracțiuni pledează pentru o poziție mai dură față de Rusia.

CDU și CSU acuză, în acest document, Moscova că încearcă să divizeze societățile din statele occidentale, să discrediteze politica Guvernului federal și să afecteze relațiile dintre Europa și SUA. Reproșându-I Rusiei activități de propaganda anti-occidentală, cele două fracțiuni parlamentare apreciază că atitudinea Moscovei pe plan extern are ca scop distragerea atenției de la intensificarea problemelor interne.

De asemenea, Rusia sprijină, politic și financiar, partidele populiste și de extremă dreapta din străinătate, astfel că Germania trebuie să colaboreze mai eficient cu aliații și partenerii săi, se mai arată în documentul care menționează și amenințările convenționale și neconvenționale de la granița de est a NATO.