Premierul britanic Boris Johnson a adoptat un ton conciliator față de UE, în prezentarea ofertei sale de negociere pentru Brexit, dar guvernul britanic se pregătește în secret de eșecul negocierilor.

Miercuri, Executivul britanic a prezentat Uniunii Europene ceea ce mulți au numit „oferta finală” în privința încheierii unui acord privind Brexit, de fapt doar o propunere pentru deschiderea negocierilor

Guvernul a făcut „o propunere constructivă” și acum dorește să negocieze cu blocul comunitar detaliile pentru ajungerea la un nou acord de ieșire, a spus joi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, potrivit Agerpres.

„Suntem concentrați pe obținerea unui acord pentru că noi credem că aceasta este cea mai bună cale de a avansa. Acestea sunt propuneri serioase și în mod evident trebuie să avem o negociere cu UE”, a spus Barclay.

El a ținut să sublinieze că propunerile Londrei au fost salutate de UE. „Răspunsul din partea Bruxelles-ului a fost că a salutat propunerile. Ei (UE - n.r.) au putut vedea că suntem creativi și flexibili și au recunoscut că s-a depus o muncă serioasă”, a declarat oficialul britanic.

Într-adevăr, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus miercuri, după o convorbire cu Boris Johnson, că a apreciat determinarea acestuia în a avansa cu negocierile spre încheierea unui acord. Dar Juncker a punctat că sunt încă probleme ce vor necesita discuții amănunțite în următoarea perioadă, referitoare la granița irlandeză, de la organizarea plasei de siguranță, la regulile vamale și protejarea pieței unice.

Juncker a spus că Executivul UE va examina textul propus de britanici „obiectiv și în acord cu cunoscutele criterii ale părții europene”. 

Johnson vrea să înlocuiască așa-numita „plasă de siguranță” convenită anterior între Londra și Bruxelles, care urmărește să garanteze o graniță irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative.

Premierul britanic a spus că acum ambele părți „trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis” pentru a obține un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.

Propunerea Marea Britanii abordează „pragmatic” impactul Brexit asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit, și asupra Irlandei, stat membru al UE, a spus Johnson. „Sper că aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluție”, i-a transmis premierul britanic lui Juncker.

Dar statele europene nu au primit cu entuziasm oferta britanică, care prevede ca Irlanda de Nord să aparțină aceleiași zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziție, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Irlanda, care ar fi cel mai afectat stat al UE în cazul unui Brexit fără acord, apreciază că propunerile sunt insuficiente pentru a înlocui arnjamentul referitor la plasa de siguranță (clauza de backstop) care ar proteja o frontieră irlandeză deschisă

Premierul irlandez Leo Varadkar i-a comunicat telefonic, miercuri seara, lui Boris Johnson că „propunerile nu respectă în totalitate obiectivele agreate ale backstop, dar că le va studia mai îndeaproape și le va discuta cu liderii UE. 

Franța și-a exprimat opoziția față de crearea unui refugiu fiscal în apropierea Uniunii Europene. „Nu doresc niciun refugiu fiscal la porțile Europei”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Amelie de Montchalin pentru postul de televiziune C News.

Ea a adăugat că discuțiile sunt îngreunate de poziția neclară a parlamentului de la Londra cu privire la Brexit.

„Prima reacție” a Parlamentului European la oferta guvernului britanic cu privire la Brexit „nu este pozitivă”, a declarat eurodeputatul Guy Verhofstadt, șeful comisiei pentru Brexit a legislativului UE. El nu consideră că propunerea britanică prezintă „garanțiile necesare de care Irlanda are nevoie”.

Anticipând reacțiile negative, consilierii premierului britanic au transmis un memo tuturor deputaților conservatori pentru a pregăti reacțiile în cazul unui refuz din partea Europei, transmite buzzfeed.com. Practic, partidul de guvernare din Marea Britanie va da vina pe Europa în cazul în care UE va respinge propunerea Londrei.

Dar Boris Johnson a avut un ton conciliator în discursul pe care l-a susținut la conferința anuală a conservatorilor. „Acesta nu este un partid anti-european. Nu suntem un stat anti-european. Suntem europeni”, a spus Johnson, care a menționat că propunerile guvernului său sunt „constructive și rezonabile”, reprezentând „un compromis pe care sper că UE îl va aprecia”.