Parlamentarii britanici au respins și cea de-a doua cerere a lui Boris Johnson de declanșare a alegerilor anticipate, în ultima ședință înainte de suspendarea de cinci săptămâni a activității Legislativului decisă de premier.

Doar 293 de parlamentari din 650 au votat luni seara moțiunea premierului, dar era nevoie ca două treimi să fie de acord pentru ca moțiunea să treacă.

Ei îl avertizaseră pe premier că nu vor vota pentru organizarea alegerilor anticipate pe 15 octombrie, în cazul în care nu va fi implementată legea de blocare a unui Brexit fără acord.

Înaintea votului, Johnson le-a spus nu va cere o nouă amânare a Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, în pofida legii care a intrat în vigoare chiar luni după ce a fost promulgată de regina Elisabeta a II-a. 

Legea îl obligă pe premier să ceară o extindere a Art. 50 până la 31 January 2020, dacă nu obține un acord sau dacă Parlamentul nu-și dă acordul pentru un Brexit fără acord până la 19 octombrie, când are loc Consiliul European. Deși Guvernul insistă că nu vrea să încalce noua lege, BBC relatează că membrii Executivului caută soluții pentru a o ocoli. 

Premierul a declarat că Guvernul va folosi perioada în care Parlamentul e suspendat pentru a negocia un acord cu UE, făcând pregătiri, în același timp, pentru eventualitatea unui Brexit fără acord. ”Oricât de multe piedici va inventa acest Parlament pentru a-mi lega mâinile, mă voi strădui să ajung la un acord în interesul național”, a spus el, înainte de a suferi cea de-a șasea înfrângere în Camera Comunelor. 

Convinși că premierul a decis suspendarea activității Parlamentului pentru a nu se mai băga în planurile sale privind Brexit, membrii Camerei Comunelor au mai votat luni și o moțiune prin care obligă Guvernul să publice documente confidențiale privind impactul unui Brexit fără acord și să dezvăluie discuțiile dintre responsabili în legătură cu planul lor controversat de a suspenda Parlamentul timp de cinci săptămâni începând de marți.