Boiko Borisov a anunțat că partidul de guvernământ GERB retrage de la ratificarea în Parlament un tratat european pentru combaterea violenței împotriva femeilor, din cauza opoziției puternice exprimate de grupuri religioase și politice.

Convenția de la Istanbul a fost trimisă în ianuarie Parlamentului în vederea ratificării, dar decizia a provocat divizarea opiniei publice, o opoziție puternică venind inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Guvernul bulgar a semnat acest document în 2016.

Disputa umbrește eforturile premierului Borisov de a prezenta Bulgaria drept o țară progresivă și lipsită de prejudecăți, în special în contextul președinției UE, preluată de Sofia la 1 ianuarie, comentează Reuters.

Neînțelegerile pe acest subiect evidențiază de asemenea rezistența în rândul țărilor mai conservatoare social din fostul bloc comunist la valorile liberale din statele bogate din vestul Europei, adaugă agenția de presă citată.

În urmă cu câteva zile, Volen Siderov, unul dintre co-liderii formațiunii naționaliste Patrioții Uniți, a spus că dacă GERB va încerca să obțină aprobarea tratatului în Parlament, atunci acest lucru ar putea duce la căderea guvernului și la organizarea de alegeri anticipate.

Criticii tratatului, printre care se numără și extrem de influenta Biserică Ortodoxă Bulgară, spun că acesta i-ar putea încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau ca persoane de "al treilea sex" și ar putea duce la căsătorii între persoane de același sex.

Și președintele bulgar Rumen Radev s-a exprimat împotriva ratificării, spunând că exprimările vagi din text permit interpretări multiple, ceea ce ar putea avea consecințe nefaste asupra Bulgariei. El a mai spus că tratatul nu previne în sine violența.