Sofia refuză să participe la o flotă comună NATO în Marea Neagră, în vederea descurajării acțiunilor Rusiei în zonă, a anunțat, joi, premierul Boiko Borisov, chiar în timp ce președintele Klaus Iohannis se află în vizită în Bulgaria.

Premierul bulgar a declarat că a refuzat propunerea făcută de președintele român, Klaus Iohannis, care a făcut miercuri și joi o vizită oficială în Bulgaria.

"Țara noastră nu va face parte din flota la Marea Neagră împotriva Rusiei”, a declarat Boiko Borisov, adăugând că acest lucru nu va împiedica Bulgaria să efectueze exerciții navale comune împreună cu România, dar orice alte scenarii ar putea duce la un conflict militar, relatează EurActiv.com.


"Vreau să văd la Marea Neagră, iahturi, turiști, iubire și pace", a explicat Borisov.

Șeful Guvernului de la Sofia a precizat că Bulgaria se nunără printre cele mai loiale țări din UE, dar a exclus posibilitatea ca țara sa să fie atacată de Rusia.

Schimbare bruscă de poziție

Declarația premierului bulgar vine în cea de-a doua zi a vizitei președintelui Klaus Iohannis în Bulgaria, care a pledat pentru această flotă comună, a cărei inițiativă aparține Bucureștiului. Refuzul este cu atât mai surprinzător cu cât președintele Rosen Plevneliev afirmase, miercuri, că Bulgaria susține inițiativa Bucureștiului.

Întrebat în conferința comună de presă cu Klaus Iohannis, dacă România și Bulgaria vor avea, la summitul de la Varșovia, o poziție comună privind o prezență navală permanentă a NATO în Marea Neagră, șeful statului bulgar a declarat: "Prietenii noștri români au avut o nouă inițiativă, pe care o sprijinim, și anume Inițiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, și vom sprijini această nouă inițiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă".

"Așa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi și împreună suntem puternici și în stare să facem față la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare și vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste inițiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce privește Regiunea Mării Negre, care este de o importanță tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele", a mai spus Plevneliev.