Electoratul SPD respinge o eventuală coaliție guvernamentală cu CDU/CSU și preferă un guvern progresist care să privească spre viitor unei reveniri la trecutul dominat de austeritat, a declarat pentru EURACTIV.com eurodeputatul SPD Udo Bullmann.

Întrebat dacă votanții Partidului Social-Democrat (SPD) ar fi deschiși față de o nouă mare coaliție cu Partidul Creștin-Democrat (CDU) în cazul unui blocaj în cadrul negocierilor de formare a noului guvern, Udo Bullmann, fost președinte al Grupului S&D din Parlamentul European, a redeclarat: „Electoratul nostru așteaptă de la noi să formăm o coaliție cu partide care se uită spre viitor, nu spre trecut. Prin urmare, răspunsul e nu”. 

Bullmann, care este eurodeputat și purtător de cuvânt pentru afaceri europene al Comitetului executiv al SPD, a subliniat că accentul va fi pus pe schimbări climatice și digitalizare, dar și pe creșterea egalității și coeziunii sociale. 

”Va trebui să găsim parteneri care împărtășesc această viziune și pot contribui la aceasta în loc să împiedice progresul și modernizarea. Împreună cu Olaf Scholz (candidatul SPD la funcția de cancelar) am câștigat alegerile. O mare majoritate a alegătorilor îl percep ca pe viitorul cancelar german”, a spus el. 

Bullmann a adăugat că CDU, care a guvernat timp de 16 ani cu Angela Merkel în funcția de cancelar, ar trebui să treacă în opoziție.

Ținând cont de sensibilitățile politice în privința unei coaliții, orice acord va fi probabil supus la vot în rândul membrilor SPD, deși instituțional, Scholz nu este obligat să facă asta.

Întrebat dacă o potențială colaborare cu liberalii din FDP ar forța SPD să facă un pas înapoi în privința austerității, Bullmann a răspuns: „Ne-am definit clar viziunea pentru viitorul Germaniei și Europei”.

„Am clarificat, de asemenea, că austeritatea nu poate continua, că avem nevoie de acțiuni sociale climatice reale și că trebuie să investim în viitorul nostru, inclusiv în infrastructură, educație și inovare”, a adăugat el.

Bullmann a spus că Scholz și campania electorală a SPD au arătat clar că există un sprijin larg pentru măsurile anti-austeritate.

Pentru ca un guvern de coaliție să funcționeze corect, toate partidele implicate trebuie să nu-și piardă nucleul identității, mai ales acum că un guvern de coaliție cu trei partide pare, pentru prima dată, aproape inevitabil”.

„Noi, social-democrații, suntem acum în situația de a negocia ca principală forță politică formaea unui guvern de coaliție și ne-am angajat să modelăm tranziția către o societate echitabilă, neutralitate a carbonului și către o economie digitală într-un mod durabil din punct de vedere social”, a subliniat Udo Bullmann.

„Aceasta a fost promisiunea noastră în timpul campaniei electorale, aceasta este platforma pentru care Olaf Scholz și SPD au primit un sprijin larg în rândul cetățenilor germani și cu care au câștigat aceste alegeri”, spune el, adăugând că social-democrații nu se așteaptă ca partenerii lor să acționeze împotriva identității lor politice, dar se așteaptă să respecte  pozițiile cheie ale SPD și prioritățile alegătorilor social-democrați. 

În pofida presiunii conservatorilor, SPD nu exclude un fel de cooperare cu Partidul Linke, de extremă dreapta, care intră în Bundestag doar ca urmare a obținerii a trei mandate directe.

„În multe landuri, există deja un nivel bun de cooperare și trebuie să continuăm să păstrăm această oportunitate deschisă. Desigur, nu putem forma un guvern de coaliție, mai ales că Die Linke a pierdut un număr substanțial în membri, dar vedem posibilitatea de a forma un guvern progresist cu alți parteneri”, a afirmat Bullmann.

Dacă nu dorește o nouă coaliție cu CDU/CSU, SPD mai are varianta cu Verzii și FDP, dar aceștia au viziuni complet diferite în privința economiei și a acțiunilor pentru combaterea schimbărilor climatice.