Deputații britanici au votat joi pentru amânarea momentului părăsirii Uniunii Europene măcar cu câteva luni, până pe 30 iunie. Ar putea fi însă nevoie de o amânare mai lungă.

După ce, în această săptămână, au respins a doua oară acordul încheiat de guvernul condus de Theresa May cu UE și au cerut ca ieșirea Marii Britanii din blocul european să se facă doar cu semnarea unui acord de retragere, parlamentarii britanici cer acum guvernului să facă demersurile pentru amânarea datei Brexit.

Marea Britanie ar urma să părăsească UE în 29 martie. Marea Britanie poate cere extinderea acestui termen cu până la un an, dar trebuie ca toate celelalte 27 de state europene să își dea acordul.

Moțiunea care cere amânarea Brexit a întrunit un sprijin considerabil în Camera Comunelor, respectiv 412 voturi pentru față de 202 împotrivă. Potrivit moțiunii, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexit, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislația necesară ieșirii din blocul comunitar.

Dacă impasul persistă și nu se reușește votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Bruxelles-ului o amânare mai lungă a Brexitului.

Amânarea ar putea fi aprobată de liderii europeni, la summitul din 21-22 martie.

Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European în mai, dacă amânarea este de lungă durată, arată textul votat de Camera Comunelor, dar este posibil ca aceste alegeri să fie necesare și în cazul unei prelungiri doar până în iunie.

Deputații au votat joi mai multe amendamente legate de Brexit. Unul dintre ele viza preluarea controlului asupra procesului din mâna Guvernului pentru a încerca deblocarea situației., dar a fost respins cu o foarte mică diferență de voturi, 314 la 312. Acest amendament îi cerea premierului Theresa May să le permită parlamentarilor să înceapă un proces în urma căruia „să găsească o soluție care să poată fi sprijinită de o majoritate” în Camera Comunelor, după ce aceasta a respins de două ori acordul pe care șefa executivului l-a convenit cu UE. Principala nemulțumire a deputaților este clauza de „backstop” pentru frontiera nord-irlandeză ce riscă să mențină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

De asemenea, deputații britanici au respins cu o largă majoritate, de 334 la 85, un amendament ce propunea convocarea unui nou referendum privind Brexit, în contextul în care cea mai mare parte a opoziției laburiste s-a abținut la votul acestui amendament. Poziția oficială a Partidului Laburist este că vrea mai întâi să încerce propriul plan privind Brexit înainte de a cere convocarea unui nou referendum, deși sunt foarte mulți parlamentari laburiști care susțin o nouă consultare populară.

Dacă Marea Britanie va solicita o extindere a termenului de retragere din Uniunea Europeană, va fi nevoie de "acordul unanim" al statelor membre, a afirmat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează DPA, preluată de Agerpres.