Rețeaua de socializare trebuie să întrerupă acum legăturile cu compania-mamă, ByteDance, și cu China, sub sancțiunea de a fi interzisă în Statele Unite, scrie Le Figaro.

Camera Reprezentanților a adoptat sâmbătă un text care emite un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicației în Statele Unite, cu excepția cazului în care rețeaua de socializare își întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance și cu China.

Platforma video este acuzată de oficialii americani că a permis Beijingului să spioneze și să-i manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Această interdicție trebuie acum validată de Senat.

Încălcarea "libertății de exprimare" 

Acest text, care ar putea avea ca rezultat o intezicere rară a accesului pe piața americană, trebuie acum validat de Senat, care ar trebui să voteze săptămâna viitoare. Textul a fost adoptat cu 360 de voturi la 58, votând atât democrații, cât și republicanii.

Președintele Joe Biden a spus deja că va semna legea. El și-a reiterat "îngrijorarea" cu privire la TikTok în timpul unei conversații cu omologul său chinez, Xi Jinping, la începutul lunii aprilie.

Această propunere face parte dintr-un text cu mai multe componente ce include un plan de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, precum și aceste prevederi referitoare la TikTok. Interzicerea TikTok "ar încălca libertatea de exprimare" a 170 de milioane de americani, a protestat imediat sâmbătă populara rețea de socializare.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al platformei a adăugat că proiectul de lege "ar devasta 7 milioane de întreprinderi și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari pe an la economia americană (și că) este regretabilă folosirea de către Camera Reprezentanților a pretextului unui ajutor străin și umanitar semnificativ pentru a adopta din nou un proiect de lege de interzicere".

În colimator

Dacă va intra în vigoare, textul va forța ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, să vândă aplicația în termen de douăsprezece luni, altfel ar fi exclusă din magazinele de aplicații Apple și Google de pe teritoriul american.

Un text similar fusese deja adoptat la jumătatea lunii martie de reprezentanți, oferind doar o perioadă de șase luni pentru a găsi un alt cumpărător decât chinez, dar proiectul de lege a rămas atunci în parlament.

Fostul secretar american al Trezoreriei al lui Donald Trump, fostul bancher Steven Mnuchin, a spus chiar că ar fi interesat să cumpere TikTok în Statele Unite prin reunirea unui grup de investitori. Dar o astfel de lege ar putea da naștere la contestații în instanță. În special, ar da președintelui american puterea de a desemna alte aplicații drept amenințări la adresa securității naționale dacă acestea sunt controlate de o țară considerată ostilă Statelor Unite.

Elon Musk, proprietarul X, s-a pronunțat deja vineri împotriva interzicerii TikTok în Statele Unite, în numele libertății de exprimare.

"După părerea mea, TikTok nu ar trebui interzis în Statele Unite, chiar dacă o astfel de interdicție ar putea aduce beneficii platformei X", a spus el pe X (fostul Twitter), rețeaua de socializare pe care a cumpărat-o la sfârșitul anului 2022. Acest lucru ar fi împotriva libertății cuvântului și liertății de exprimare. Nu asta reprezintă America".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA