Democrații din Camera Reprezentanților au obținut miercuri seară voturile necesare punerii sub acuzare a președintelui american Donald Trump, în vederea destituirii.

Trump este al treilea președinte american - după Andrew Johnson și Bill Clinton - pentru care Camera Reprezentanților deschide procedura de destituire.

Această procedură prevede deschiderea unui proces în Senat, dar camera superioară este însă controlată de republicani, care nu și-au ascuns intenția de a-l achita pe Donald Trump.

De altfel, votul din Camera reprezentanților a reflectat clar partizanatul politic, cu aproape toți democrații votând pentru destituire și toți republicanii votând împotrivă. 

Pentru ca Trump să fie demis, este nevoie de votul a două treimi dintre senatori, ceea ce face practic imposibilă destituirea.

Trump este acuzat de abuz de putere - ca urmare a convorbirii cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski în care ar fi cerut anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, unul dintre potențialii contracandidați la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden - și obstrucționarea Congresului - pentru că nu a participat la anchetă.