Președintele Camerei Reprezentanților a anunțat miercuri un vot în weekend cu privire la proiectele de lege care deblochează fonduri pentru Ucraina, Israel și Taiwan, transmite France24.

Dacă va fi adoptat, pachetul de texte va fi apoi studiat de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge pe biroul lui Joe Biden pentru promulgare

Camera Reprezentanților din SUA, cu o majoritate republicană, va vota sâmbătă pachetele de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, a declarat miercuri, 17 aprilie, șeful republican al instituției, Mike Johnson.

Patru proiecte de lege, ale căror contururi au fost dezvăluite miercuri devreme după-amiază, vor fi supuse la vot. Primul furnizează aproape 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina – mai ales ajutor militar.

Texte separate intenționează, de asemenea, să elibereze peste 26 de miliarde de dolari pentru a sprijini Israelul și câteva miliarde de dolari pentru Taiwan.

"Acesta este un mesaj foarte important pe care îl vom da lumii în această săptămână", a spus Mike Johnson, care a blocat mult timp trimiterea de fonduri Kievului.

Paralizat de certurile partizane, Congresul se chinuie de luni de zile să adopte un pachet crucial pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia din februarie 2022.

"Suntem într-un moment de răscruce"

Într-un comuncat publicat după-amiază, președintele american, Joe Biden, a spus că este "foarte favorabil" acestor ajutoare.

"Camera Reprezentanților trebuie să adopte aceste texte în această săptămână, iar Senatul trebuie să acționeze imediat", a îndemnat liderul democrat, care pledează de luni de zile pentru trimiterea acestor fonduri.

Miercuri dimineață, el și-a reiterat apelul într-un articol publicat de "Wall Street Journal". "Atât Ucraina, cât și Israelul sunt atacați de inamici nerușinați care caută anihilarea lor", a scris el. "Deși ambele țări sunt pe deplin capabile să-și apere propria suveranitate, ele depind de ajutorul american, inclusiv cu arme, pentru a face acest lucru și ne aflăm într-un moment de răscruce".

Președintele rus, Vladimir Putin, "dorește să subjuge poporul ucrainean și să absoarbă națiunea într-un nou imperiu rus", a adăugat el, estimând, de asemenea, că "guvernul iranian vrea să distrugă Israelul și, astfel, să șteargă de pe hartă pentru totdeauna singurul stat evreiesc din lume".

"America nu trebuie să accepte niciodată vreunul dintre aceste rezultate", a afirmat Joe Biden.

Ucraina suferă de o lipsă disperată de muniție în războiul său împotriva Rusiei și fondurile americane sunt epuizate.

Un pachet de 60 de miliarde de dolari sub formă de asistență militară și economică pentru Ucraina a fost adoptat de Senat în februarie. Dar republicanii din Camera Reprezentanților au refuzat să examineze textul – din cauza, printre altele, a unei dispute pe tema imigrației.

Dacă va fi adoptat de Camera cu majoritate republicană, pachetul de texte publicat miercuri va fi apoi studiat de Senatul cu majoritate democrată, înainte de a ajunge pe biroul lui Joe Biden pentru promulgare.

Spre o nouă criză în Camera Reprezentanților?

Anunțul lui Mike Johnson a fost respins de unii dintre colegii săi republicani, reînviind posibilitatea unei moțiuni de cenzură și a unei noi crize în Camera Reprezentanților.

Predecesorul lui, Kevin McCarthy, a fost demis anul trecut după o rebeliune a aripii trumpiste a partidului său.

Mike Johnson a aruncat Partidul Republican "în haos, slujind democraților și adoptând agenda lui Biden", a criticat parlamenara Marjorie Taylor Greene pe X. "Acum urmează să finanțeze războaie în străinătate", a adăugat ea. El "trebuie să anunțe o dată pentru demisia sa și să permită republicanilor să aleagă un nou [președinte al Camerei Reprezentanților], care să pună America pe primul loc și să promoveze o agendă republicană".

Liderul republican a exclus orice plecare voluntară. "Nu voi demisiona", a spus Mike Johnson presei, considerând "absurdă" amenințarea cu depunerea unei moțiuni de cenzură.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA