Jean Lambert, unul dintre candidații pentru președinția Parlamentului European explică, pentru EurActiv.com, de ce o britanică, o femeie și o ecologistă ar trebui să primească job-ul.

Jean Lambert este o europarlamentară britanică a partidului Verde, reprezintă Londra din 1999 și este o militantă pentru solicitanții de azil, femei și drepturile omului.

Lăsând la o parte politica "verde", și chiar faptul că sunteți un candidat-femeie, care este rostul ca oricare deputat britanic să candideze pentru un loc de muncă, dacă oricum vor părăsi cu toții UE în doi ani?

Atunci când grupul meu (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) a discutat acest lucru, unul dintre motivele pentru care au crezut că ar fi interesant de a avea un candidat britanic a fost de a arăta că ei încă îi consideră pe britanici ca fiind parte a Uniunii Europene.

Că Parlamentul European nu pedepsește Marea Britanie, și cred că - pentru că sunt britanică - eu văd de fapt, ambele părți ale negocierilor Brexit.

Pot să văd ce se întâmplă în Marea Britanie, sau nu se întâmplă. Pot să văd care ar putea fi rezultatul. Dar, de asemenea, și din partea europeană. Și, cu siguranță, eu sunt cu adevărat determinată ca, indiferent ce se întâmplă în ceea ce privește părăsirea Uniunii Europene de către britanici, să nu las ca plecarea să dăuneze intereselor UE.

Deci, cred că, în mod interesant, ca președinte, sunt de ambele părți. Desigur, Brexitul nu este singurul lucru de care UE este preocupată. Cu siguranță nu am nicio intenție de a "submina Brexitul", sau de a fi un "outlier" pentru guvernul britanic pentru a mă asigura că UE oferă britanicilor cea mai bună înțelegere. Singura înțelegere care va merge, este cea care funcționează pentru ambele părți.

Ce perspectivă sau politică "verde" puteți aduce într-un rol pe care mulți îl consideră mai mult decât un loc de muncă în politică?

(...)

Există patru domenii pe care dorim să le promovăm în mod special: drepturile omului, democrația, solidaritatea, progresul mediului.

(...)

Am înțeles argumentul pentru care este mult mai bine să avem un președinte de sex feminin, dar aceeași logică ar spune "hai să aibă Marine Le Pen funcția de președinte al Franței, pentru că ea este o femeie". Nu poate fi pur și simplu "pentru că este o femeie", nu?

Nu. Nu poate fi pur și simplu "pentru ca este o femeie". Nu "orice" femeie poate ocupa acest rol. Dar este vorba despre faptul că UE are un angajament de echilibru între femei și bărbați, iar Parlamentul a votat în repetate rânduri să spunem că vrem să vedem o mai bună reprezentare a femeilor în cadrul instituțiilor, la cel mai înalt nivel (...). Cred că este o rușine că grupurile politice mai mari nu au luat acest lucru în calcul. Dacă vor prezenta un candidat, trebuie să aibă un motiv foarte bun în acest moment, în cazul în care candidatul nu este o femeie, în cazul în care iau în serios redresarea acestui echilibru.

Noi nu spunem că trebuie întotdeauna să fie o femeie, și nu este singura calitate pe noi, femeile, trebuie să o aducem - în mod evident. Trebuie să aducem un întreg set de calități, experiență. Dar, în acest moment cred că putem folosi politici mai pozitive și să spunem că, având în vedere că toate celelalte lucruri sunt egale, ar trebui să fie o femeie (președinte - n.r).

Verzii sunt una dintre cele mai mici grupări politice. Dacă nu câștigați, unde va merge suportul "verde"? Către candidatul S&D, Gianni Pittella, sau către stânga radicală, GUE/NGL a Eleonorei Forenza?

Ei bine, nu este clar încă. Tocmai am terminat runda noastră de interviuri cu majoritatea candidaților, iar noi ne aflăm într-o poziție foarte dificilă în ceea ce-i privește.

A fost o întreagă idee de a încerca să ne mutăm departe de marea coaliție (populari și socialiști - n.r.) și de la "ai făcut-o ultima oară, acum e rândul nostru". Și, de asemenea, trebuie să avem un președinte care se angajează să implice toate grupurile politice.

Interviul complet pe EurActiv.com.