Comisia Europeană va prezenta cinci propuneri în acest semestru pentru a-și crea o "identitate nouă" în timp util pentru summitul Consiliului European din decembrie, scrie EurActiv.com.

Colegiul Comisarilor a avut, miercuri (22 februarie), o primă dezbatere privind viitorul Europei.

Contribuția sa la dezbatere va veni sub forma unei cărți albe, care urmează să fie publicată "în timp util pentru Summit-ul de la Roma", din 25 martie, au explicat oficialii UE. Liderii UE vor sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma în capitala Italiei.

Surse UE au adăugat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla după Consiliul European din perioada 9-10 martie.

Dezbaterea de orientare a Comisiei a venit în urma adoptării a trei rapoarte de către Parlamentului European cu privire la viitorul UE, aprofundarea uniunii economice și monetare și un buget pentru zona euro.

La câteva zile după summit-ul din Bratislava, de pe 14 septembrie, Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat că "Comisia va stabili o astfel de viziune pentru viitor într-o carte albă în martie 2017, în timp pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma".

Dar documentul utilizat ca bază pentru discuțiile de miercuri din Colegiu a arătat că această carte albă a Comisiei "va face clar faptul că Summit-ul de la Roma nu este sfârșitul unui proces, ci mai degrabă începutul unei reflecții largi privind viitorul UE în format de 27" .

Executivul, în schimb, consideră că summit-ul Consiliului European programat pentru decembrie va fi punctul culminant al procesului.

Pentru a putea veni cu "primele concluzii" cu privire la viitorul UE până atunci, executivul va publica cinci "documente de reflecție" în acest semestru.

  • Prima lucrare se va concentra asupra dimensiunii sociale a Europei, împreună cu propunerea de Pilon European al Drepturilor Sociale, preconizată pentru 26 aprilie.
  • A doua lucrare va fi cu privire la modul de a valorifica globalizarea și este prevăzută pentru mijlocul lunii mai, înainte de summit-urile G7 (26-27 mai) și G20 (7-8 iulie).
  • Cea de a treia contribuție va urmări Raportul celor Cinci Președinți cu privire la aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, preconizată pentru sfârșitul lunii mai.
  • Cea de a patra propunere va reflecta asupra viitorului apărării europene și va apărea la începutul lunii iunie.
  • Până la sfârșitul acestei luni, executivul va lansa, de asemenea, contribuția sa finală cu privire la viitorul finanțelor UE.

Executivul nu intenționează să vină cu o viziune solidă în Ccrtea sa albă în luna martie. Instituția nu dorește să înstrăineze statele membre care se opun unei viitoare integrări, mai relatează EurActiv.com.

În schimb, ea intenționează să sublinieze diferitele scenarii de urmat pentru viitorul proiectului european. Declarația de la Roma a liderilor și cele cinci documente de reflecție ar ajuta să se creeze o "nouă viziune" pentru deceniul următor, în decembrie.

Prioritatea lui Juncker este de a "găsi o nouă identitate" pentru UE cu 27 de membri, a explicat surse UE.

Oficialii au adăugat că prioritatea sa este de a păstra toate cele 27 de state membre împreună.

Dezbaterea de miercuri s-a bazat pe trei întrebări cu privire la cele trei realizări principale ale UE, cele trei provocări principale și viitorul proiectului european în următorii zece ani.

"Dacă unul dintre părinții proiectului european ar fi teleportat din lagărul de pe insula Ventotene în ziua de astăzi, ce trei realizări și punctele forte ale Uniunii Europene ar vedea el ca fiind cele mai mari și mai neașteptate?", era una dintre întrebări.