Mașina de propaganda a Kremlinului a lucrat din greu și săptămâna aceasta pentru a dezinforma cetățenii ruși, dar și europeni. Una dintre dezinformările ruse se referă la pretențiile teritoriale ale României asupra Transnistriei.

Prima țință a fost președintele ucrainean, Petro Poroșenko, după ce a propus ca trupe de menționere a păcii să supravegheze situația în estul Ucrainei, inclusiv la frontiera cu Rusia. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că dislocarea unor trupe ONU la Donbas, la granița ruso-ucraineană, ar încălca termenii Acordului de la Minsk.

Nimic mai fals. Acordul nu menționează nicăieri trupele de menținere a păcii. În schimb, documentul spune că Guvernul de la Kiev trebuie să preia controlul complet asupra frontierei sale, scrie site-ul EU vs Disinformation, parte a unei comunicări strategice a UE în vederea contracarării propagandei ruse. 

O altă dezinformare - care o contrazice pe prima - susține că nu e nevoie de trupe de menținere a păcii la frontiera dintre Ucraina și Rusia, deoarece aceasta este ”o zonă pașnică și liniștită”.  Cifrele arată însă contrariul. 

O altă țintă a acestei săptămâni a fost raportul privind Crimeea realizat de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului. Potrivit raportului, situația drepturilor omului în peninsula anexată ilegal de Rusia s-a deteriorat în mod semnificativ după acest eveniment.

Kremlinul a susținut că raportul se bazează pe minciuni, deoarece experții ONU nu au fost în Crimeea, toate informații fiind primite din Ucraina, de la persoane care ”nu au vizitat de mult timp Crimeea și judecă situația pe baza informațiilor de la posturile tv din Ucraina”.

În realitate, misiunea de monitorizare a ONU a cules informații inclusiv din Crimeea. E adevărat că experții au fost o singură dată în peninsulă, atât cât le-au permis autoritățile ruse.

Propaganda Kremlinului nu a uitat din statele est-europene, astfel că rușii au aflat că Letonia și Estonia au pretenții teritoriale asupra Rusiei, Polonia asupra Ucrainei, iar România asupra  Transnistriei.