Kremlinul a publicat vineri o listă cu garanțiile de securitate pe care Rusia le cere puterilor occidentale. Acestea, la rândul lor, se tem de o invazie rusă în Ucraina, după ce numeroase trupe au fost desfășurate la granița cu această țară.

În primul rând, Rusia cere stoparea oricărei noi extinderi a Alianței Nord-Atlantice și a stabilirii de baze militare americane în țările din fostul spațiu sovietic. Toate statele membre NATO trebuie să se angajeze că Alianța nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, și că nu vor desfășura niciun fel de activități militare pe teritoriul Ucrainei și al altor țări din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală.

Moscova mai propune Washingtonului ca cele două țări să renunțe la desfășurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere. Totodată, ar trebui dezafectată infrastructura militară deja existentă pentru amplasarea unor astfel de arme, relatează agențiile Reuters și AFP.

O altă cerință se referă la nedesfășurarea de rachete cu rază scurtă și intermediară de acțiune în zone de unde pot lovi cealaltă parte.

Rusia și NATO nu trebuie să se considere adversare, iar orice dispută ar trebui să se soluționeze în mod pașnic, se mai arată în documentele transmite Washingtonului.

Rusia mai dorește și stabilirea unor linii telefonice speciale pentru contacte în situații de urgență.

În privința exercițiilor militare, Moscova vrea ca acestea să aibă loc cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită. De asemena, ar trebui să se realizeze periodic schimburi de informații despre exercițiile militare.

Pretențiile rusești au fost prezentate de viceministrul de externe Serghei Riabkov. 

'Este esențial ca garanțiile de securitate pentru Rusia să fie așternute pe hârtie și să aibă forță de drept'', a  spus el, adăugând că Moscova cere demararea unor negocieri, la Geneva, încă de sâmbătă. 

Prima reacție de la Washington aparține purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a precizat că SUA nu vor face ”niciun compromis față de principiile fondatoare ale securității europene”. Ea a subliniat că toate țările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor și politicii lor externe ”fără a fi supuse unei influențe externe''.