De Ziua Internațională a Romilor (8 aprilie), Comisia Europeană susține că există încă un drum lung de parcurs pentru integrarea romilor în UE. 

Cu ocazia unei declarații comune, prim-vicepreședintele Frans Timmermans și comisarii europeni Marianne Thyssen, Vera Jourová și Corina Crețu au atras atenția asupra comunității rome, una dintre cele mai mari minorități etnice din Europa, cu o populație estimată la 6 milioane de persoane, care se confruntă încă cu excluderea, inegalitatea și discriminarea: 

Schimbarea nu se va întâmpla peste noapte, dar instituțiile europene și statele membre s-au angajat în lupta împotriva discriminării și îmbunătățirea integrării acestora,

au subliniat aceștia, punctând probleme precum accesul inegal pe piața muncii, la educație, locuințe sau asistență medicală:

De multe ori, copiii romi nu pot beneficia de aceeași calitate a educației precum beneficiază alți copii.

Începând cu 2011, integrarea romilor a devenit una din principalele teme discutate pe agenda politică a UE, care a înregistrat rezultate mixte.

Din acest motiv, Comisia sprijină statele membre în eforturile acestora de a pune în aplicare politici și servicii publice privind incluziunea romilor. De exemplu, noul cadru financiar 2014 - 2020, facilitează utilizarea fondurilor UE pentru integrarea socio-economică a populației rome, după cum susțin comisarii europeni. 

Potrivit Agenției pentru Drepturile Fundamentale, unul din trei romi este șomer, unul din cinci nu are asigurare de sănătate iar nouă din zece romi trăiesc sub pragul sărăciei. Un procent ridicat de copii romi nu își definitivează studiile primare deoarece unii dintre ei sunt deseori trimiși la școli dedicate persoanelor cu handicap mental, din cauza etniei lor.

Potrivit unui raport recent, unele școli din Grecia au fost închise sau au fuzionat iar accesul la educație a devenit mult mai dificil pentru grupurile minoritare, inclusiv romii.

Intervenind în cadrul unei dezbateri cu privire la fenomenul anti-romi în Europa, organizată de europarlamentarul socialist Soraya Post (pe 25 martie) președintele Parlamentului European Martin Schulz a spus că este "profund îngrijorat" că retorica anti-romi câștigă teren.

Schulz susține că populiștii folosesc romii ca țapi ispășitori, atacurile împotriva acestora fiind în creștere.

Vedem cetățeni europeni insultați, amenințați și atacați, pur și simplu pentru că sunt romi. Acest lucru este scandalos și nu-l putem accepta, susține Schulz.

Schulz a adăugat că timp de secole, romii au fost victimele politicii "anti-Gypsism", o ideologie demnă de dispreț, bazată pe superioritatea rasială, intoleranță și ură. În timpul celui de-al doilea război mondial, 500.000 de romi au fost uciși de către Germania nazistă, însă acest genocid nu este încă pe deplin recunoscut.

Martin Schulz a remarcat că în ultimii zece ani, au fost înregistrate progrese în UE în legătură cu problema romilor. Datorită Cadrului UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor, fiecare stat membru are în prezent un plan național de acțiune și finanțare, care pune la dispoziție proiecte educaționale pentru romi.

Dar aceștia sunt doar primii pași. Calea privind integrarea romilor este încă lungă, a subliniat Schulz. 

În cadrul unui eveniment organizat cu ocazia lansării Platformei Europene pentru Romi (pe 17 martie) Vera Jourová, comisarul pe Justiție, a subliniat importanța eforturilor depuse la nivel local. Aceasta a spus că uneori autoritățile locale sau chiar miniștrii facilitează crearea unor bariere de integrare a romilor și au prejudecăți împotriva acestor etnici.

Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă atât la nivel național, în toate statele membre UE, cât și la nivel local. Aici are loc discriminarea și excluderea și din acest motiv trebuie găsite soluții pentru integrarea romilor.

Sursa: EurActiv.com