Președintele SUA continuă să posteze mesaje contradictorii pe Twitter. De data aceasta, a anunțat o cooperare cu Rusia în domeniul securității cibernetice, pentru ca ulterior să pară a retracta. Secretarului Trezoreriei nu i se pare însă o idee rea.

"Putin și cu mine am discutat formarea unei unități impenetrabile de securitate cibernetică, astfel încât piratarea informatică a alegerilor și multe alte lucruri negative să fie împiedicate", a scris Donald Trump pe Twitter, după întâlnirea de sâmbătă cu președintele rus, Vladimir Putin, la Hamburg, cu ocazia summitului G20, notează Agerpres.

La numai câteva ore, Trump a făcut un pas înapoi.

"Faptul că am discutat cu președintele Putin o unitate de securitate cibernetică nu înseamnă că cred că este posibilă. Nu este",

 

a precizat tot pe Twitter liderul de la Casa Albă.

Trei senatori republicani, Lindsey Graham din Carolina de Sud, John McCain din Arizona și Marco Rubio din Florida, au criticat în termeni duri inițiativa colaborării cu Rusia.

"Nu este cea mai prostească idee pe care am auzit-o vreodată, dar e foarte aproape",

 

a declarat Graham televiziunii NBC.

Rubio, fost contracandidat al lui Trump la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, a folosit, ca și președintele, un mesaj pe Twitter: "Un parteneriat cu Putin pentru o «Unitate de Securitate Cibernetică» este ca un parteneriat cu (președintele Siriei, Bashar al) Assad pentru o «Unitate de Arme Chimice»".

McCain, care a candidat la președinția SUA împotriva lui Barack Obama, în 2008, și conduce acum Comisia pentru servicii armate a Senatului, l-a criticat pe Trump pentru aparenta disponibilitate de a "ierta și uita", arătând - potrivit transcrierii unei declarații la televiziunea CBS — că "Vladimir Putin (...) a scăpat după ce literalmente a încercat să schimbe rezultatul (...) alegerilor noastre".

"Da, e timpul să trecem mai departe. Dar trebuie plătit un preț", a insistat el, declarându-se și mai hotărât să promoveze măsuri legislative de sancționare a Rusiei.

Secretarul Trezoreriei, în schimb, a apreciat că discuția referitoare la cooperarea privind securitatea cibernetică reprezintă o realizare a președintelui american.

"Cred că acesta este un foarte important pas înainte. Ceea ce vrem este să ne asigurăm că ne coordonăm cu Rusia, că vom acorda atenție securității cibernetice, că ne asigurăm că ei (rușii) nu intervin în alegerile democratice ... Cred că este o realizare foarte importantă pentru președintele Trump", a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, pentru ABC.