Demiterea a opt miniștri pentru a îmbunătăți relațiile Poloniei cu UE nu a convins presa europeană, unele publicații apreciind că, în realitate, noile nume din Cabinet nu aduc cu sine o schimbare.

"Omul puternic al Poloniei, Jarosław Kaczyński, pur și simplu a tăiat capetele miniștrilor deosebit de nepopulari și și-a întărit poziția în guvern, fără să intre el însuși în lumina reflectoarelor sau să-și asume activitatea de zi cu zi a guvernării”, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung, adăugând că atacurile la adresa independenței justiției vor continua.

Publicația reamintește că premierul Morawiecki - numit și el recent - nu a efectuat prima vizită oficială la Berlin sau la Paris, așa cum era cutuma până acum, ci la Budapesta, pentru a se întâlni cu omologul ungar, Viktor Orban. Ceea ce arată că Varșovia rămâne fermă pe poziții în conflictul său cu Bruxellesul, asigurându-se, totodată, că va beneficia de votul Ungariei pentru a împiedica activarea "opțiunii nucleare”. 

Restructurarea cabinetului vizează, în principal, liniștirea Uniunii Europene, apreciază publicația italiană Il Sole 24 Ore: 

 

"Înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Morawiecki a demis unii miniștri anti-europeni. Zbigniew Ziobro a fost confirmat, temporar, ca ministru al Justiției. Dar tocmai din acest motiv mulți observatori sunt sceptici cu privire la numirile făcute. Ei ar putea fi pur și simplu o încercare de a cumpăra timp și de a ascunde adevăratele intenții ale lui Jarosław Kaczyński, liderul controversat al politicii poloneze”.

 

Il Sole 24 Ore notează că, la Bruxelles, Morawiecki a încercat să-l convingă pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că țara sa respectă regulile democrației.

Publicația consideră că schimbările au fost făcute în contextul în care Varșovia e preocupată de dezbaterea privind bugetul UE post-2020. Polonia, care a primit cei mai mulți bani în ultimii șapte ani, s-ar putea trezi cu reduceri drastice de fonduri.

Și Deutsche Welle se întreabă dacă avem de-a face cu o schimbare reală sau e doar o lovitură de PR.

Remanierea neașteptată ar putea îmbunătăți imaginea Poloniei în afară, aducând, în același timp, schimbări și în plan intern, scrie DW, notând că noii miniștri sunt experți, nu ideologi precum predecesorii lor.

Deutsche Welle remarcă faptul că remanierea nu pare întâmplătoare, ea venind după ce Comisia Europeană a inițiat procedura de activare a art. 7, iar mai mulți oficiali europeni au evocat posibilitatea reducerii fondurilor pentru Polonia.

Ce va face președintele Iohannis?

Aceeași publicație analizează opțiunile președintelui Klaus Iohannis în cazul în care se va ajunge la un vot privind Polonia.

Reamintind că președintele României a luat apărarea Poloniei în vara lui 2016, DW consideră că, între timp, Polonia a făcut chiar o mică concesie solicitărilor venite de la Bruxelles și, prin urmare, #poziția României ar trebui să rămână neschimbată cu atât mai mult cu cât temeiul acelei declarații era imperativul de securitate pe care îl reprezintă situația de pe flancul estic al NATO. (Detalii, aici)