Senatorul republican John McCain, declara, în iunie, că, indiferent dacă Donald Trump va deveni președinte, sistemul democratic de control instituțional funcționează în SUA, spre deosebire de România.

McCain, fost candidat prezidențial și un susținător reticent al președintelui ales Donald Trump, era convins că națiunea americană nu va fi în pericol în cazul în care controversatul politician va deveni președinte, fiind convins de faptul că va avea constrângeri date de Constituție.

"Eu cred în continuare că avem instituții guvernamentale care vor ține sub control o persoană care ar încerca să își depășească atribuțiile constituționale", spunea John McCain, citat de The New York Times.

"Avem un Congres. Avem o Curte Supremă. Nu suntem România. Instituțiile noastre, inclusiv presa, sunt îndeajuns de puternice pentru a preveni acte neconstituționale", sublinia el.

Ce poate face și ce nu?

În campanie, republicanul a susținut că va construi un zid la granița cu Mexicul, zid pentru a cărui construcție vor plăti mexicanii. Ei bine, nu poate să facă acest lucru fără sprijinul Congresului.

Poate, în schimb, să ceară autoritățile pentru migrație să-i deporteze pe imigranții ilegali. 

De asemenea, legea îi permite să blocheze accesul musulmanilor în țară, dacă va stabili că intrarea lor "ar fi în detrimentul intereselor Statelor Unite ale Americii". N-ar fi pentru prima dată: președintele Ronald Reagan s-a folosit această lege și de puterile sale constituționale pentru a bloca un aflux de migranți din Haiti, în 1981. 

Curtea Supremă poate însă să declare o astfel de inițiativă drept neconstituțională.

Candidatul Trump a amenințat că va impune taxe mari pentru produsele importate din China.

Da, poate face acest lucru. Congresul i-a delegat președintelui puterea de a recurge la represalii împotriva statelor străine care se angajează în practici comerciale neloiale, cum ar fi dumpingul.

Și aici există cel puțin un precedent. În 2002, președintele George W. Bush a impus taxe, între 8 și 30%, pentru importul de oțel din China și din alte țări, din motive politice - după cum au considerat unii analiști - sau pentru a ajuta firmele americane din domeniu - au spus alții.

E drept că Organizația Mondială a Comerțului a decis că măsură era ilegală.

Trump ar putea însă să ignore deciziile OMC și să retragă SUA din această organizație, așa cum tot președintele George W. Bush a retras SUA din tratatul antibalistic ABM, în 2002.

În mai, Donald Trump a promis să anuleze politicile de mediu ale președintelui Obama. Și asta poate să facă. Dacă vrea, republicanul poate să denunțe acordul de la Paris privind schimbările climatice, așa cum a făcut presedintele Bush cu tratatul privind crearea unei instanțe penale internaționale, în 2002. 

Nu va putea băga oameni la închisoare doar pentru simplu fapt că este deranjat de cei care-l critică, dar ar putea să ceară instituțiilor de reglementare să verifice companiile ale căror șefi l-au deranjat. 

Ar putea, totodată, să pună bețe în roate jurnaliștilor care scriu despre chestiuni de securitate națională, printr-o aplicare mult mai strictă a legilor în domeniu.

Ar putea fi un bun președinte

Foreign Policy și The New York Times consideră că Donald Trump ar putea fi un președinte bun.

Multe dintre promisiunile făcute în campanie sunt fără logică, iar Congresul, chiar dacă este unul dominat de republicani, are capacitatea de a i se opune. 

Dat fiind că știe economie, este greu de crezut că va repeta greșeala republicanilor din anii 1930, când protecționismul a dus la Marea Depresiune.

Om de afaceri, cu interese în zone precum China, Mexic sau Orientul Mijlociu, Donald Trump știe cu siguranță câte ceva despre comerțul global. Acesta creează mult mai multe locuri de muncă decât distruge, iar o clasă de mijloc prosperă este greu de imaginat, atunci când te îndrepți împotriva comerțului.

Cât despre imigrație, omul de afaceri știe foarte bine cât de importanți sunt imigranții pentru economia americană. Inclusiv bunicul său a venit în SUA pentru a face afaceri aici. Să mai amintim doar că viitoarea Primă Doamnă, Melania Trump, este o imigrantă recentă, venită din Slovenia.