Comisia Europeană va propune eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, potrivit unor surse citate de BBC Online.Deși propunerea este controversată, Bruxellesul se teme că, fără eliminarea vizelor, Turcia nu va opri migrația către Europa.

UPDATE 4/05

Comisia Europeană a propus, miercuri, Parlamentului European și Consiliului UE eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, cu condiția ca autoritățile de la Ankara să îndeplinească toate cerințele prevăzute de foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor.

Ridicarea vizelor se va aplica pentru șederi de scurtă durată de până la 90 de zile în toate statele membre ale UE, cu excepția Irlandei și a Marii Britanii, precum și în cele patru țări asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).

Scutirea de obligația de a deține viză nu dă dreptul de a munci în UE.

Potrivit unui comunicat CE, ”la fel ca în cazul celor enumerate în anexa II la Regulamentul privind vizele ai căror cetățeni pot călători fără viză în Europa, clauza de salvgardare introdusă la începutul anului 2014 se va aplica, de asemenea, regimului de călătorie fără viză pentru resortisanții din Turcia. Având în vedere discuțiile recente cu statele membre cu privire la ansamblul politicii UE în domeniul vizelor, Comisia a propus astăzi consolidarea acestui mecanism de suspendare pentru a facilita notificarea de către statele membre a circumstanțelor care ar conduce la o posibilă suspendare și pentru a permite Comisiei să declanșeze mecanismul din proprie inițiativă”.

+++

Măsura face parte din Acordul încheiat între Bruxelles și Ankara, prin care Turcia s-a angajat să primească înapoi refugiații care traversează Marea Egee și intră ilegal în Grecia.

Însă Turcia trebuie să îndeplinească criteriile UE privind ridicarea vizelor, iar propunerea trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European și de către statele membre.

UE se teme că, fără un acord privind eliminarea vizelor, Turcia nu va controla migrația către Europa.

Potrivit BBC Online, un anunț oficial ar urma să fie făcut miercuri.

Libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și revizuirea legislației antiteroriste pentru a proteja mai bine drepturile minorităților sunt doar câteva dintre criteriile cerute de către UE înainte de a ridica vizele.

În prezent, e greu de convins pe cineva că Turcia îndeplinește aceste condiții, apreciază jurnalista BBC Katya Adler, amintind de acțiunile mai degrabă autocratice ale Guvernului de la Ankara împotriva criticilor săi.

Dar momentul este unul sensibil pentru UE, Comisia Europeană și majoritatea guvernelor europene fiind supuse unor presiuni publice uriașe privind soluționarea crizei refugiaților.

Turcia elimină vizele pentru ciprioții greci, dar nu recunoaște independența insulei

Ciprioții greci nu vor mai avea nevoie de vize pentru intra în Turcia, măsură luată în urma Acordului Turcia-UE, dar asta nu înseamnă că Ankara recunoaște Ciprul, a declarat, marți, pentru Reuters un oficial turc.

Guvernul de la Ankara va aproba eliminarea vizelor pentru cetățenii UE în momentul în care Uniunea va relaxa acordarea de vize pentru turci, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial din Turcia.

Decizia face parte dintre cele 72 de criterii solicitate de Bruxelles Turciei pentru a obține liberalizarea vizelor.

Unul dintre cele mai importante obstacole ale Turciei în relația cu UE este refuzul Ankarei de a recunoaște Cipru, insula mediteraneană divizată de patru decenii între nordul controlat de turci, recunoscut doar de către Ankara, și sudul cipriot grec unde guvernul beneficiază de recunoaștere internațională.

Oficialul turc a confirmat că relaxarea vizelor pentru cetățenii europeni se va aplica și ciprioților greci.

"Asta nu înseamnă recunoașterea Ciprului. Dacă UE elimină vizele pentru cetățenii turci, atunci și noi vom elimina vizele pentru restul țărilor UE", a spus oficialul.