CEDO a decis că Ungaria trebuie să plătească despăgubiri unor refugiați somalezi, după ce Budapesta i-a expulzat în Serbia în 2011, iar după ce aceștia au revenit pe teritoriul ungar i-a băgat în închisoare.

Cetățenii somalezi Ahmad Mohamed Nabil (31 de ani), Saleh Ali Isse (41 de ani) și Mohamud Addow Shini (30 de ani) au intrat în Ungaria, venind din Serbia, în noiembrie 2011.

Grănicerii unguri i-au prins în apropiere de graniță, iar pe 6 noiembrie autoritățile au stabilit că cei trei au trecut ilegal frontiera, întrucât nu aveau asupra lor documente de identitate, și au decis expulzarea lor în Serbia.

Somalezii au contestat decizia în instanță, dar au pierdut. 

Între timp, pe 9 noiembrie, refugiații au depus cereri de azil, dar acestea au fost respinse pe 19 martie 2012. 

În schimb, ei au fost eliberați din închisoare, întrucât au primit o formă de protecție în cadrul procedurilor de azil.

Somalezii au dat în judecată Ungaria la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în baza articolul 5 privind dreptul la libertate și securitate. Ei au susținut că au fost întemnițați fără a beneficia de un proces corect.

Totodată, cei trei au susținut că detenția nu mai era justificată, potrivit legii ungare, după ce au depus cereri de azil. 

CEDO a decis, marți, că Ungaria a încălcat Articolul 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului și a condamnat Budapesta să plătească despăgubiri în valoare de 7.500 de euro pentru fiecare reclamant.

Autoritățile ungare pot ataca decizia în decurs de trei luni. 

Maltei i s-a interzis în 2013 să expulzeze refugiați somalezi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a interzis Maltei, pe 9 iulie 2013, să expulzeze, sub escorta poliției, 45 de refugiați somalezi în Libia.

Autoritățile malteze au dorit să expulzeze mai mulți refugiați, reperați de către paza de coastă.

11 organizații non-guvernamentale au reclamat guvernul maltez la CEDO, argumentând că trimiterea refugiaților înapoi în Libia fără ca aceștia să fie informați asupra drepturilor lor și fără a se lua în considerare acordarea de protecție încalcă legislația internațională și, totodată, îi expune pe oameni la tratamente inumane și degradante și chiar la o posibilă pedeaspă cu închisoarea în Libia.