CEDO decide că refuzul unei angajate dintr-un spital din Franța de a renunța la vălul islamic în exercițiul atribuțiilor de serviciu poate aduce atingere egalității de tratament a bolnavilor.Instanța a susținut că libertatea religioasă nu e afectată.

Christiane Ebrahimian, de religie musulmană, asistent social, a dat în judecată la CEDO un spital de psihiatrie din Nanterre, Paris, după ce conducerea instituției a refuzat să-i prelungească contractul din cauza faptului că a refuzat să renunțe la vălul islamic.

Instanța de la Strasbourg a stabilit, în unanimitate, că decizia spitalului nu încalcă articolul 9 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, conform căruia orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

Decizia CEDO confirmă astfel hotărârea instanțelor franceze.

Judecătorii au susținut că libertatea religioasă nu presupune dreptul unei persoane de a-și exprima opiniile religioase la locul de muncă, notează Deutsche Welle.

În 2004, Franța a interzis simbolurile"vizibile" religioase, inclusiv purtarea vălului. Această decizie a provocat nemulțumire în rândul comunității musulmane din Franța, cea mai mare din Europa.

Anul trecut, CEDO a respins sesizarea unei femei, adeptă a portului de burqa, argumentând că interzicerea vălului integral în locurile publice în Franța este ”legitimă”. Și Belgia a interzis burqa în 2011.