Statele Unite și China rămân țările cu cele mai importante fonduri alocate pentru armată, în timp ce Arabia Saudită a depășit Rusia la cheltuielile militare.

Scăderea prețurilor la țiței și crizele economice de pe mapamond au dus la tendințe contrastante în privița banilor alocați anul trecut pentru înzestrarea armatelor, arată un studiu al institutului de cercetare suedez Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Totuși, cheltuielile militare au crescut cu un procent în 2015 comparativ cu anul anterior, prima majorare din 2011, noteazăDeutsche Welle

Însă, fondurile alocate armatelor nu au crescut uniform. Prețurile mai mici la țiței și greutățile economice au determinat tăieri abrupte de buget în unele state, cum ar fi Venezuela sau Angola. 

SUA au rămas cel mai mare cheltuitor mondial, cu fonduri de 596 miliarde de dolari alocate sectorului militar, în timp ce China, cu 215 miliarde de dolari, se situează pe poziția a doua a topului întocmit de SIPRI. Arabia Saudită a preluat locul trei de la Rusia, pe fondul implicării saudite în conflictul din Yemen, dar și a deprecierii rublei. 

Per total, armatele din întreaga lume au primit anul trecut 1.676 miliarde de dolari. „Pe de-o parte, trendul cheltuielilor reflectă escaladarea conflictelor și tensiunile din multe părți ale lumii, pe de altă parte este clară desprinderea de creșterea din ultimul deceniu, alimentată de explozia prețurilor la petrol”, spune Sam Perlo-Freedom, șeful diviziei de analiză a cheltuielilor militare la SIPRI. 

În Europa, costurile cu apărarea au crescut, pe fondul alocărilor mai mari din est. Dacă în Europa Centrală și de Vest, cheltuielile militare au fost de 253 miliarde de dolari, în scdere cu 0,2 la sută față de 2014, în Europa de Est creșterea a fost de 7,5 procente, până la 74,4 miliarde de dolari. 

 

Cheltuielile militare ale României au crescut cu 11 procente anul trecut, până la 2,5 miliarde de dolari, iar autoritățile și-au anunțat intenția de a crește fondurile alocat armatei de la 1,4 la sută din PIB la nivelul cerut de NATO de 2 la sută până în 2017. de altfel, bugetul inițial de apărare al României pentru 2016 arată o creștere de 53 la sută

, notează SIPRI.