China nu dorește acum o anchetă privind originea virusului, ci doar după încheierea pandemiei.

Ministerul chinez de externe a precizat luni că este prematură deschiderea unei investigații cu privire la originea și propagarea noului coronavirus, care a dus la decesul a peste 300.000 de oameni la nivel global.

Ulterior, președintele Xi Jinping a apărat, într-un discurs video cu ocazia ceremoniei de deschidere a Adunării Organizației Mondiale a Sănătății de la Geneva, acțiunile Chinei pentru a limita răspândirea COVID-19 și precizat că Beijingul a acționat ”cu deschidere, transparență și responsabilitate”. Liderul chinez a spus că țara sa a informat la timp Organizația Mondială a Sănătății și unele state. 

Xi Jinping a mai spus că discuții despre originea virusului s-ar putea face după ce acesta va fi ”sub control”, relatează BBC Online.

Presiunile privind o anchetă vin mai ales din SUA, mai mulți oficiali americani acuzând faptul că Beijingul a întârziat să anunțe focarul din Wuhan.

Ce se întâmplă în Europa: italienii se reîntorc în biserici și cafenele

Europenii caută soluții pentruu redeschiderea turismului în această vară, pe măsură ce statele iau în continuare măsuri de relaxare.

În Europa au reapărut discuțiile privind blocarea tentativelor de preluarea a companiilor strategice din Europa de către firme originare din China, dar blocul comunitar e renumit pentru lentoarea cu care ia decizii, astfel că va trece, cu siguranță, mult timp înainte de a trece la acțiunea în acest sens, dacă acest lucru se va întâmpla.

Deocamdată, europenii se concentrează pe relaxarea restricțiilor și pe salvarea concediilor de vară. 

Cele mai afectate state membre, Italia și Spania, au luat noi măsuri de relaxare începând de luni. Cele mai multe afaceri din Italia, inclusiv barurile, cafenelele și frizeriile, se redeschid după două luni de inactivitate.

Se reiau și slujbele religioase, dar cu respectarea distanțării sociale. Credincioșii trebuie să poarte mască. 

Duminică, Italia a înregistrat cele mai puține decese din martie până în prezent: 145. 

În total, aproape 32.000 de italieni au murit din cauza COVID-19. 

În Spania, există un plan în patru faze pentru relaxarea restricțiilor, dar el se va aplica în diferite regiuni în funcție de situația locală. Săptămâna trecută, aproape toată țara a intrat în prima fază. De săptămâna aceasta se aplică faza a doua pentru insulele care au fost cel mai puțin afectate de pandemie.  

În Barcelona, Madrid și zone din nord-vest rămân în vigoare cele mai multe restricții. Aici s-au redeschis luni magazinele mici, iar la înmormântări pot participa 10 persoane în interior și 15 în exterior.

Spania, care a fost în 2019 a doua țară cea mai vizitată de turiștii străini, turismul reprezentând 12,3% din PIB, speră să redeschidă sezonul turistic pentru străini la sfârșitul lunii iunie. 

Din 15 mai se prevede ca turiștii străini trebuie să se supună obligatoriu unei carantine de 14 zile la sosirea în Spania, fapt ce a suscitat critici din partea mai multor sectoare economice și a numeroase țări.

"Nu puteam permite circulația străinilor cât timp populația spaniolă se află în izolare", a spus ministrul transporturilor Luis Abalos. El a explicat că în momentul în care spaniolii vor putea călători liber în alte provincii și străinii vor putea intra în Spania, având în vedere că în situația actuală nimeni nu dorește să vină într-o țară și să fie apoi plasat în izolare, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Avertizând că nu se va reveni rapid la vacanțele obișnuite, ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Germania ar putea renunța din 15 iunie la avertismentul privind turismul în străinătate.

Maas a precizat că dorește să existe posibilitatea vacanțelor de vară, dar, dacă se va produce un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, va fi nevoie să se aplice noi restricții.

Maas și omologii din Austria, Bulgaria, Cipru, Spania, Croația, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Slovenia au discutat astăzi în cadrul unei videoconferințe despre o abordare coordonată privind călătoriile în spațiul comunitar și despre restabilirea libertății de circulație a cetățenilor europeni.  

Într-un comunicat al MAE german se precizează că miniștrii de externe au căzut de acord asupra unor condiții de reluare a călătoriilor, ei sperând că vor putea fi deschise frontierele interne pentru turism până la începutul verii.

Astfel, ei considerăm că o abordare etapizată, coordonată și convenită între statele membre este cea mai bună modalitate de a se rajunge la o normalizare a călătoriilor transfrontaliere. Cei 11 miniștri susțin că trebuie permise călătoriile în spațiul comunitar, evitând, în același timp, riscul creșterii cazurilor de infectare.