Numărul deceselor provocate de coronavirusul din China a ajuns la 106, în timp ce cazurile confirmate se ridică la peste 4.500. Primarul din Wuhan și-a dat demisia.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Singapore că autoritățile locale au identificat, până la data de 28 ianuarie 2020, șapte cazuri de pneumonie virală (coronavirus). Pasagerii care sosesc în Singapore vor fi supuși verificării temperaturii corporale la aeroport, la terminalele de feribot și la trecerile de frontieră terestre. Dacă o persoană prezintă simptome, este posibil să fie dusă la spital, iar dacă autoritățile locale de specialitate suspectează că o persoană este infectată, este posibilă introducerea acesteia într-un program de carantină.

Începând de miercuri, orele 24:00, tranzitul sau intrarea în Singapore sunt restricționate pentru persoanele care au călătorit înspre/dinspre provincia Hubei, China, în ultimele 14 zile. 

MAE recomandă consultarea paginii de internet a Ministerului Sănătății din Singapore, constant actualizată privind evoluția prezenței virusului în această țară: https://www.moh.gov.sg/2019-ncov-wuhan.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Singapore: +6567355025, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Singapore: +6590668971.

+++

O cursă aeriană de la Varșovia spre Cluj a aterizat la ora 13:03 pe aeroportul din Cluj-Napoca, dar avionul a rămas la sol din cauza suspiciunii de prezență a coronavirusului, transmite Actual de Cluj. Directorul operațional al aeroportului, Tudorel Lupoaiei, a declarat că un prim control medical ar fi infirmat suspiciunea de coronavirus în cazul unei pasagere a cursei aeriene LOT Cluj – Varșovia.

+++

Cei 25 de membri ai ansamblului folcloric din Mioveni care au fost în ultima lună în turneu în China s-au întors marți în România. De pe aeroportul din Beijing, tinerii au transmis un mesaj video pentru a-și liniști familiile.


+++

Germania este a doua țară europeană, după Franța, unde s-a înregistrat un caz de contaminare.

+++

Ministerul Sănătății a anunțat că în cazul tânărului din Bacău sosit din China nu este vorba despre infecție cu coronavirus.

+++

Din cele 106 decese din China, 100 s-au produs în Hubei, provincie în care numărul cazurilor raportate se ridică la 2.714.

Recunoscând că a încercat să ascundă inițial apariția virusului, primarul din Wuhan, Zhou Xianwang, și-a prezentat demisia la un post de televiziune. 

+++

Vacanța de Anul Nou Chinezesc a fost prelungită cu trei zile, până duminică, în tentativa de a opri răspândirea virusului, relatează BBC Online. Premierul chinez, Li Keqiang, a vizitat luni Wuhan, capitala provinciei Hubei, epicentrul epidemiei de pneumonie virală. Numărul victimelor în această provincie se ridică la 76. Autoritățile din Wuhan au restricționat aproape complet transporturile. Și alte orașe au impus restricții de călătorie. 

Cel puțin 44 de cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în afara Chinei, în state precum Tailanda, Statele Unite și Australia. Până acum nu s-au înregistrat decese în afara Chinei. Coronavirusul provoacă infecții respiratorii acute și nu există momentan un tratament sau un vaccin împotriva sa. Cele mai multe decese au survenit în rândul persoanelor în vârstă sau în cazul persoanelor cu probleme respiratorii.   

La intrarea în Hubei oamenilor li se ia temperatura înainte de a li se permite să intre pe teritorul provinciei. Autoritățile au suspendat emiterea de pașapoarte și vize pentru locuitorii din regiune care doresc să călătorească în afara țării. Guvernul local a precizat că niciun locuitor din Wuhan nu a părăsit China în ultimele patru zile. 

Statele Unite au anunțat că vor evacua personalul diplomatic și alți cetățeni americani blocați în Wuhan, prin organizarea unui zbor direct din acest oraș, unde există un consulat american, la San Francisco. Zborul este programat pentru marți și, dacă nu vor fi putea fi evacuate toate persoanele, vor avea prioritate cele cu cel mai mare risc. Și alte țări planifică evacuarea cetățenilor lor din Wuhan și din provincia Hubei. 

Situația solicită la maximum personalul medical, peste o jumătate de milion de medici, asistente și infirmieri fiind implicați în operațiunile de prevenire, control și tratament din provincia Hubei. În Wuhan se construiesc două spitale improvizate. 

Primarul Zhou Xianwang a declarat că numărul cazurilor de îmbolnăviri va continua să crească și a avertizat că circa cinci milioane de persoane au părăsit sau au tranzitat orașul în contextul Anului Nou Chinezesc, înainte de impunerea restricțiilor.

Festivitățile planificate pentru Anul Nou Chinezesc au fost restrânse, iar patru orașe mari - Beijing, Shanghai, Xian și Tianjin - au suspendat traseele autobuzelor pe distanțe lungi. Turiștii nu mai pot vizita Orașul Interzis și o secțiune a Marelui Zid. Autoritățile din provincia  Guangdong au impus purtarea măștilor în spațiile publice. Parcurile Disney din Hong Kong și Shanghai au fost și ele închise. În Hong Kong, unde au fost confirmate opt cazuri, școlile vor fi închise până pe 17 februarie.

În weekend, oficialii chinezi au avertizat că virusul este capabil să se răspândească și în perioada sa de incubație (1-14 zile).

Se crede că virusul a apărut în urma consumului de animale sălbatice vândute în mod ilegal la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan. Autoritățile au interzis temporar vânzarea tuturor animalelor sălbatice în China.