Președintele Renew Europe, Dacian Ciolos, a trimis o scrisoare președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, pentru a solicita reînnoirea cooperării UE-SUA privind promovarea democrației liberale și a statului de drept în lume.

În cadrul scrisorii, Dacian Cioloș salută inițiativa Summit-ului Global pentru Democrație: „Noi, Grupul Renew Europe, susținem cu tărie ideea unei astfel de conferințe a națiunilor libere și oferim implicarea noastră în realizarea acestui lucru. Este timpul ca cei care cred în idealurile pluralismului democratic, statul de drept și acțiune pentru combaterea corupției să se reunească pentru a confrunta națiunile care fac pași înapoi și subminează drepturile cetățenilor".

De asemenea, subliniează Dacian Ciolo, "organizațiile societății civile și jurnaliștii care suferă cel mai mult din cauza amplorii mișcărilor naționaliste și populiste, la care am asistat în ultimii ani, ar trebui să fie în fruntea unui astfel de Summit internațional pentru schimbare".

Redăm integral scrisoarea pe care Dacian Cioloș i-a trimis-o lui Joe Biden

"Dragă domnule președinte ales, Joe Biden,

În primul rând, aș dori să vă felicit pentru victoria dumneavoastră istorică. Ca soră a Partidului Democrat în Uniunea Europeană, familia Renew Europe este încântată de succesul dumneavoastră. Vă întindem mâna cooperării și a prieteniei, dumneavoastră și administrației dumneavoastră, doamnă vicepreședintă aleasă Harris. Sunt încântat să pot continua cooperarea pe care am început-o în 2016, când ne-am întâlnit pentru prima dată la Casa Albă, dumneavoastră, în calitate de vicepreședinte și eu, ca prim-ministru al României. Încă din acel moment am căzut de acord să depunem toate eforturile pentru consolidarea statului de drept și a valorilor democratice în întreaga lume, ca o condiție prealabilă pentru aprofundarea legăturilor economice. Acest lucru rămâne valabil și astăzi. 

Credem că SUA și Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări comune, de la schimbările climatice, reforma sistemului comercial global și necesitatea de a aborda în comun amenințările la adresa securității și a consolida pacea acolo unde există conflict.
După cum știți, democrația liberală din întreaga lume se află într-un declin puternic și acest lucru este, din păcate, valabil și în Europa. În calitate de militant vechi împotriva corupției și iliberalismului în propria mea țară, am văzut direct cum populistii și naționaliștii au căutat să submineze statul de drept și instituțiile democratice pe care SUA și UE le-au construit împreună încă de la Al Doilea Război Mondial.

Familia politică Renew Europe a fost în fruntea integrării europene și a luptei pentru apărarea statului de drept în Europa, ducând o campanie recent pentru a se asigura că fondurile UE nu pot fi folosite de regimurile cu orientări iliberale și autoritare pentru a-și consolida planurile corupte. De asemenea, credem că UE trebuie să devină din nou o forță pentru promovarea democrației la nivel global.

Prin urmare, am urmărit cu mare interes, în martie, viziunea dumneavoastră pentru o politică externă americană bazată pe necesitatea promovării libertății la nivel global. Am fost deosebit de încântat de propunerea dumneavoastră de a organiza și găzdui un „Summit global pentru democrație pentru a reînnoi spiritul și scopul comun al națiunilor lumii libere”, menit să reunească democrațiile lumii pentru a consolida instituțiile noastre democratice, pentru a confrunta în mod onest națiunile care fac pași înapoi și pentru a instaura o agendă comună.
Noi, Grupul Renew Europe, susținem cu tărie ideea unei astfel de conferințe a națiunilor libere și oferim implicarea noastră în realizarea acestui lucru. Este timpul ca cei care cred în idealurile pluralismului democratic, statul de drept și acțiune pentru combaterea corupției să se reunească pentru a se confrunta cu națiunile care fac pași înapoi și subminează drepturile cetățenilor.

Organizațiile societății civile și jurnaliștii care suferă cel mai mult din cauza amplorii mișcărilor naționaliste și populiste, la care am asistat în ultimii ani, ar trebui să fie în fruntea unui astfel de Summit internațional pentru schimbare”.

Încă o dată, mult noroc și felicitări sincere, dumneavoastră și doamnei vicepreședinte alese, Harris".