Cipru amenință că va folosi dreptul de veto la acordul dintre UE și Turcia privind refugiații. Ankara trebuie să recunoască statul cipriot, în caz contrar cooperarea e imposibilă. Președintele Donald Tusk este mediator în această dispută.

UPDATE

Ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, a declarat, la NTV, că acordul UE-Turcia nu ar trebui să aibă de suferit din cauza "capriciului unui stat membru al Uniunii Europene". 

+++

În soluționarea crizei refugiaților, Uniunea Europeană se bazează pe Turcia, care trebuie să nu mai permită venirea acestora în Europa. În schimb, Ankara cere mai multe miliarde de euro și un nou impuls în negocierile de aderare la UE. Și aici intervine Ciprul, care dorește ca Turcia să recunoască statul cipriot, după cum a declarat președintele Nicos Anastasiades, relatează Der Spiegel.

"Cipru nu este de acord cu deschiderea de noi capitole (de negociere), până când Turcia nu-și îndeplinește obligațiile", a spus președintele cipriot.

Cipru a aderat la UE ca insulă divizată de facto, dar suprafața sa este în totalitate teritoriu al Uniunii Europene. Ciprioții turci sunt cetățeni europeni pentru că aparțin unui stat membru al UE (Republica Cipru), chiar dacă locuiesc într-o zonă din Cipru care nu se află sub control guvernamental. 

Marți, Anastasiades l-a primit, la Nicosia, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, în pregătirea summitul UE de joi și vineri.

La reuniunea șefilor de stat și de guvern de joi și ar trebui să se semneze acordul dintre Bruxelles și Ankara privind măsurile în vederea soluționării crizei refugiaților. Urmare a cererilor Turciei, UE este dispusă să deschidă și noi capitole de negociere.

"Nu sunt aici pentru a pune presiune asupra Ciprului", a afirmat Donald Tusk la Nicosia, adăugând că propunerile avansate de autoritățile turce la summitul UE-Turcia trebuie reechilibrate. Repatrierea refugiaților care ajung în mod ilegal din Turcia în insulele grecești trebuie să respecte dreptul comunitar și angajamentele internaționale ale Uniunii Europene.  

După vizita de la Nicosia, Tusk a plecat, marți seara, spre Ankara, pentru a se întâlni cu premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Turcia a depus o cerere de aderare la UE în 1987. După o perioadă de stagnare, negocierile au fost reluate în 2005, dar până acum nu au fost înregistrate progrese importante.