Jonathan Hill, comisarul Marii Britanii la Bruselles, a demisionat după ce britanicii au votat favorabil ieșirii din Uniunea Europeană, relatează The Guardian. Juncker a acceptat demisia comisarului britanic și a ales deja un alt comisar la finanțe.

UPDATE Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a anunțat că a luat act de demisia comisarului britanic Jonathan Hill, ce va intra în vigoare pe 15 iulie.

În plus, Juncker a spus că va transfera portofoliul pentru Stabilitatea Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital a UE către vicepreședintele CE responsabil pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, în timp ce Marea Britanie ar urma să numească un alt reprezentant în C.E.

"Am încercat să îl conving pe lordul Hill să rămână comisar. Îl consider un european adevărat, nu doar comisarul britanic. Însă îi înțeleg decizia și i-o respect”, a declarat Juncker.

Șeful Comisiei a precizat și că este pregătit să discute rapid cu premierul britanic David Cameron numirea unui nou comisar din partea Londrei și ce portofoliu ar putea primi acesta.

***

Jonathan Hill, cel mai înalt diplomat de la Brusseles, a fost trimis de premierul David Cameron și a primit crucialul portofoliul pentru servicii financiare.

Plecarea lui în cazul unui Brexit a fost anticipată, deoarece mulți politicieni europeni s-au opus ca stabilitatea financiară a UE să se afle pe mâinile unui britanic în cazul în care Marea Britanie este pe cale de ieșire din Uniune. Mai mulți europarlamentari îi solicitaseră lui Hill să își dea demisia.

Lordul Hill a precizat în demisia sa că nu i se pare corect să continue ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

"Am venit la Bruxelles ca cineva care a făcut campanie împotriva aderării Marii Britanii la euro și care era sceptic în privința Europei. Voi pleca fiind convins că, în pofida frustrărilor, faptul că făceam parte din UE era bine pentru locul nostru în lume și pentru economia noastră. Dar ceea ce a fost făcut nu poate fi desfăcut, iar acum trebuie să începem să facem noua noastră relație cu Europa să funcționeze cât mai bine posibil”, a declarat Hill.

Ca mulți alți britanici, Hill s-a declarant dezamăgit de rezultatul referendumului, care a sperat că va fi altul.

"Am sperat că Marea Britanie va vrea să joace un rol în dezbaterea pentru o Europă orientată în exterior, flexibilă, competitivă, a comerțului liber. Dar poporul britanic a luat o decizie diferită și așa funcționează democrația”, a adăugat oficialul în declarația sa.

Cum Marea Britanie intră într-o nouă fază, Hill nu consideră corect să continue a fi comisar UE și spune că l-a informat pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, încă de acum câteva săptămâni că va demisiona în cazul unui Brexit.

"În același timp, trebuie să fie un transfer ordonat, așa că am spus că voi colabora cu el pentru a mă asigura că acest lucru se întâmplă în următoarele săptămâni”, a precizat diplomatul.